Japonya'da 'negatif faiz sona yaklaşıyor' mesajı

blog
06.12.2023

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkan Yardımcısı Ryozo Himino negatif faiz rejiminin sonuna yaklaştıkları mesajını verdi. 

 

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkan Yardımcısı Ryozo Himino, reel faiz oranlarının pozitif olması durumunda neler olabileceğine dair bir hipotez ortaya koyarak, dünyanın son negatif faiz oranı rejimini sona erdirmeye adım adım yaklaştığının sinyalini verdi.

Öncelikle BOJ’un, sürdürülebilir enflasyon hedefine ulaşana kadar parasal genişlemeye devam etme konusundaki standart taahhüdünü yineleyen Himino, daha sonra reel faizlerden çıkışın ardından gelebilecek çeşitli potansiyel etkileri özetledi.

Himino, “Bugün pozitif reel faizden, pozitif reel faizin olmayan bir yapıya geçişte, geçmiş dönemlerde ilgili sektörlerin net faiz gelirlerine ne olduğuna bakarak bir bakış açısı sunmak istiyorum” dedi.

Himino, 2007’den bu yana gelebilecek ilk faiz artırımının bazılarının korktuğu kadar zararlı olmayabileceğini belirtti.

Himino, faiz oranlarının pozitif bölgeye taşınması ve kurumsal sektör üzerindeki etkinin muhtemelen sınırlı olması durumunda hane halkının artan net gelirden muhtemelen fayda sağlayacağını söyledi. Ayrıca finansal sistemin bu geçişle başa çıkabilecek kadar dayanıklı olduğunu da belirtti.

Yorumlar, BOJ yönetiminin şu ana kadar yetkililerin negatif faiz oranlarına son vermelerinin etkisinin ne olacağını düşündüklerine dair en açık işaret oldu. Bu görüşler muhtemelen BOJ gözlemcileri arasında bankanın gelecek yılın ortasında negatif faiz oranlarına son vereceği yönündeki beklentileri güçlendirecek.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum