Japonya Merkez Bankası duruşunu değiştirmedi

blog
18.03.2022

Japonya Merkez Bankası (BOJ) parasal teşviklerinde herhangi bir değişikliğe gitmezken ekonomiyle ilgili artan endişelere vurgu yaptı.

Banka faiz oranlarını ve varlık alımlarını sabit bıraktı.

BOJ, politika faizini yüzde -0,10'da tutma ve 10 yıl vadeli tahvilde getiriyi yüzde 0 civarında sürdürme yönünde verdiği kararı, 1'e karşı 8 oyla verdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler bankanın para politikası duruşunda herhangi bir değişim beklemiyordu.

Banka iki ay önce yukarı yönlü revize ettiği ekonomik öngörülerini ise Kovid salgınını gerekçe göstererek aşağı yönlü güncelledi. Bunun yanında bankanın açıklamasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali dolayısıyla emtia fiyatlarında ve piyasalarda yaşanan gelişmelerin yakından izlendiği belirtildi.

Kararı değerlendiren Bloomberg Ekonomisti Yuki Masujima, Japonya Merkez Bankası'nın para politikası normalleşmesinin 2024'e itildiğini belirtti.

 

Enflasyon 2 yılın zirvesinde

Japonya Merkez Bankası kararıyla birlikte ülkede enflasyon verileri de açıklandı.

Buna göre yaş gıda kalemi dışarıda bırakıldığında tüketici enflasyonu Şubat'ta bir önceki yıla göre yüzde 0,6 oldu.

Ekonomistlerin beklentisi yüzde 0,5 yönündeydi.

Ocak ayında enflasyon yüzde 0,2 olarak kaydedilmişti.

Karar sonrası açıklamalarda bulunan Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Nisan'dan sonra enflasyonun yüzde 2 civarına yükselebileceğini söyledi. Kuroda, diğer merkez bankalarının faiz artışlarını gerekçe göstererek Japonya'nın faiz artırmaya ihtiyacı olmadığını söyledi.

Kuroda'nın açıklamaları yende potansiyel kayıplara açık kapı bıraktığı şeklinde algılandı.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum