Japonya Merkez Bankası'ndan bir sürpriz hamle daha

blog
21.12.2022

Japonya Merkez Bankası (BOJ), tahvil tarafında piyasaların beklemediği hamleler yapmaya devam ediyor.

Salı günü getiri eğrisiyle ilgili adım atan banka şimdi de daha önce programlanmamış bir tahvil alım operasyonu açıkladı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), gösterge getirilerin merkez bankasının üst limitine doğru tırmanmasıyla birlikte daha önce açıklamadığı bir tahvil alım operasyonunu duyurdu.

BOJ, 100 milyar yenlik 3 ve 5 yıllık, 100 milyar yenlik 5 ve 10 yıllık tahvil almayı teklif etti.

10 yıllık getiri 5,5 baz puan yükselerek yüzde 0,450’ye çıktı ve Salı günkü politika kararıyla belirlenen yüzde 0,5’lik üst sınıra yaklaştı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda Salı günü sürpriz bir kararla bankanın getiri eğrisi kontrol programında değişikliğe gitmişti. Karara göre BOJ artık 10 yıllık Japon tahvil getirilerinin yüzde 0,25 yerine yaklaşık yüzde 0,5’e kadar yükselmesine izin verecek.

 

Böylece 10 yıllık tahvil getirisinin daha geniş bir bant aralığında işlem görmesinin önü açılmış oldu. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, kararın parasal gevşeme politikasının sürdürülebilirliğini artıracağı belirtildi.

Kuroda getiri bandında daha fazla bir genişlemeye gerek olmadığını, bu hamlenin bir faiz artışı anlamına gelmediğini söylemişti.

Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tamamı politikada değişikliğe gidilmeyeceğini öngörmüş, ancak bankanın tahvil piyasasının işlevselliğini artırmak için daha fazlasını yapması gerektiği görüşünü dile getirmişti.

BOJ’un 10 yıllık getiri tavanına bugüne kadar kararlı şekilde sadık kalması, dolaylı olarak dünya çapında borçlanma maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan bir çıpa görevi görüyordu.

Kararın ardında finansal piyasalarda hareketlilik yaşanırken, BOJ neredeyse tüm vadelerde sınırsız tahvil alımları yapmaya başladı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum