Japonya Merkez Bankası tahvil piyasasına müdahale etti

blog
01.11.2023

Japonya Merkez Bankası tahvil piyasasına müdahale etti

 

Japonya Merkez Bankası Çarşamba günü devlet tahvili piyasasına müdahale ederek getirilerin son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasını engellemeye çalıştı.

 

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Salı günü politikada ayarlama yapmasının ardından devlet getirilerindeki artış hızını frenlemek amacıyla Çarşamba günü devlet tahvili piyasasına müdahale ederek getirilerin son on yılın en yüksek seviyesine çıkmasını engellemeye çalıştı.

10 yıl vadeli Japon devlet tahvili getirisi yüzde 0,97 ile Mayıs 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkmasının ardından, Japonya Merkez Bankası’ndan gelen acil tahvil alım operasyonunu duyurusuyla yüzde 0,960'la geriledi. Yen, dolar karşısında kazançlarını bir miktar geriledi.

Japonya'nın 10 yıllık getirisi, merkez bankasının bu yıl getiri eğrisi kontrolünü daha esnek hale getirmek için yaptığı ilk değişiklikten bir gün önce, 27 Temmuz'da sadece yüzde 0,44 seviyesindeydi. BOJ aynı zamanda getiri avansını dizginlemek için düzenli operasyonlarda satın alma tutarlarını artırma yoluna da başvurdu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum