Japonya Merkez Bankası yönlendirmeyi değiştirdi

blog
18.01.2022

Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısı faizlerde değişikliğe gitmeyerek faizi eksi yüzde 0,1 olarak korudu, fakat enflasyon beklentileri ılımlı şekilde yükseldi.

Bankası, Japonya'nın finansal sisteminin bir bütün olarak istikrarlı olduğunu, tüketici enflasyonunun BOJ'un hedefine doğru büyük olasılıkla kademeli şekilde hızlanacağını belirtti.

BOJ 2023 mali yılı için büyüme beklentisini yüzde 1,3'ten yüzde 1,1'e revize etti.

Japonya Hükümet Tahvilleri (JGB) faizleri yüzde 0 seviyesinde kaldı.

Japonya Merkez Bankası, fiyatlardaki genel artış trendi yerine ülkedeki artışların temel gıda malzemeleri ve yakıt gibi spesifik ürünlerle sınırlı kaldığını bildirdi.

 

Sözlü yönlendirme değişikliği

Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz ve getiri hedefinde değişiklik yapmazken 2014’ten bu yana ilk kez enflasyon risklerine ilişkin sözlü yönlendirmesinde değişikliğe gitti.

Banka enflasyon tahminlerini Nisan ayında başlayacak yeni mali yıl için hafif yukarı revize ederken yüzde 1,1 ile yüzde 2 hedefinin altında belirledi.

Daha önce enflasyonun banka tahminlerinin altında kalabileceği riskine dikkat çeken banka bu kez tahminlerin üstüne çıkabileceği riskini de sözlü yönlendirmesine ekledi.

BOJ’un bu hamlesi yükselen küresel enflasyon fenomeninin uzun yıllar deflasyonla boğuşan Japonya kıyılarına kadar geldiğine işaret ediyor.

BOJ, muadilleri Fed ve İngiltere Merkez Bankası gibi yükselen enflasyon tehdidiyle erken karşılaşmasa bile son sözlü yönlendirme değişikliği ile beklenenden hızlı fiyat artışlarına karşı hazırlıklı olmak istiyor.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum