JPMorgan da TCMB'nin kasımda sıkılaşmada yavaşlamasını bekliyor

blog
22.11.2023

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantısında politika faizini 250 baz puan artıracağını öngördü. Akçelik, Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin etti.

 

Yabancı kurumlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) önceki toplantılara göre Kasım toplantısında daha sınırlı bir sıkılaşma kararı alacağını tahmin ediyor.

Son analiz JPMorgan'dan geldi. JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, TCMB'nin Kasım toplantısında politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 37,50 seviyesine çıkaracağını öngördü. Akçelik, Aralık ayında da politika faizinde 250 baz puanlık artış tahmininde bulundu.

Akçelik, JPMorgan müşterilerine ilettiği notta 2023 Kasım ve Mayıs 2024 dönemi dikkate alındığında yıllık enflasyonda yükseliş beklentisi ve olumsuz cari denge görünümünün ilave artışlar gerektirdiğinin altını çizdi. Akçelik TCMB'nin son yönlendirmelerinde şahin göründüğüne de dikkat çekti. Akçelik TCMB'nin 2024 sonuna kadar faizi yüzde 45 seviyesinde koruyacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Akçelik raporunda 2023 yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 65 olduğunu belirtti. Enflasyonda Mayıs 2024'te yüzde 73 ile zirve yaşanacağını öngören Akçelik, 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerinin ise yüzde 40 olduğunu ifade etti.

Parasal sıkılaştırmanın büyüme görünümü üzerindeki etkilerini de değerlendiren Akçelik, sıkılaşmanın 2024'te büyümeyi yüzde 3'ün altına çekeceğini öngördü.

Cari dengeye ilişkin beklentilere de yer veren Akçelik, 2023'te cari açığın milli gelire oranının yüzde 4,6 olacağını, 2024'te ise bu oranın yüzde 2,9'a gerileyeceğini tahmin etti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum