JPMorgan’dan 2007 finansal kriz benzetmesi

blog
03.10.2023

JPMorgan’dan 2007 finansal kriz benzetmesi

 

JPMorgan’a göre yatırımcıların Fed’in faiz artışlarının sonuna yaklaşılması, ABD’de işgücü piyasasının gücü ve yumuşak iniş beklentileri nedeniyle yaşadığı iyimserlik küresel finansal kriz öncesinde 2007’deki tablo ile benzerlikler gösteriyor.

 

Kurumun Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Marko Kolanovic pazartesi günü müşterileri ile paylaştığı notta, durumun 2007-2008 dönemi ile birebir aynı olmadığını ama yine de temkinli olmayı gerektirecek benzerlikler görüldüğünü yazdı.

“Dikkat çekici bulduğumuz şey, 2007’deki krize girerken, yatırımcılar bugünküyle tamamen aynı konuları tartışıyordu: Fed’in faiz artışlarına ara vermesi, tüketici esnekliği, yumuşak iniş, güçlü istihdam gibi” diyen Kolanovic; dolar, Brent petrol fiyatı ve tahvil getirilerindeki yükselişin “sorunlu ve en nihayetinde sürdürülemez bir kombinasyon” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kolanovic, tahvillerde yaşanan satış dalgasının, Fed’in faizleri daha uzun süre daha yüksek
tutmasının sıkıntı yaratacağının bir işareti olarak görülebileceğini belirtti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum