JPMorgan ve Barclays Çin büyüme tahminini indirdi

blog
16.08.2023

JPMorgan ve Barclays Çin büyüme tahminini indirdi

 

JPMorgan ve Barclays ekonomistleri düşük iç talep, azalan ihracat ve zayıflayan gayrimenkul sektörü kaynaklı ekonomik sıkıntılardan dolayı Çin büyüme tahminlerini düşürdüler.

 

Çin’de düşük iç talep, azalan ihracat ve zayıflayan gayrimenkul sektörü kaynaklı ekonomik sıkıntılar yatırım bankalarının aşağı yönlü büyüme tahmini açıklamasına yol açıyor.

Mayıs ayı başında Çin’in bu yıl yüzde 6,4 büyüyeceğini öngören JPMorgan ekonomistleri bu tahminlerini yüzde 4,8 ile keskin bir şekilde aşağı yönlü revize etti. Bankaya göre Çin ekonomisi gelecek yıl yüzde 4,2 büyüyecek ve böylece büyüme üç yıl üst üste resmi hedef olan yüzde 5’in altında kalacak.

Barclays ekonomistleri de salı günü açıklanan ekonomik verilerin ardından 2023 Çin büyüme tahminlerini 0,4 puan aşağı çekerek yüzde 4,5’te belirledi. Gayrimenkulde yaşanan sorunlar Country Garden’ın tahvil ödemesini kaçırmasının ardından Çin’in gölge bankacılık sektörüne de yayılıyor.

Zhongrong International Trust yöneticisi Wang Qianq yatırımcılara 8 Ağustos itibarıyla bir dizi üründe ödemeleri kaçırdıkları bilgisini verdi. Konuya yakın kaynaklara göre Wang kimisi kısa vadeli enstrüman olan en az 30 üründe ödemelerin geciktiğini aktardı.

Çin Merkez Bankası’nın hamleleri ise devam ediyor. Banka beklenenden yüksek yuan referans oranı belirlerken şubat ayından bu yana piyasaya en yüksek miktarda likidite enjekte etti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum