Kaisa ve Önemli Birimlerinin Borsa İşlemleri Durduruldu!

blog
05.11.2021

Çinli emlak geliştirme şirketi Kaisa Group'un işlemleri, Cuma sabahı durduruldu.

Çinli emlak geliştirme şirketi Kaisa Group Holdings Ltd. ve Hong Kong Borsası’na kote birimlerinin işlemleri, şirketin likidite baskısını işaret etmesi ve garantisi altındaki varlık yönetim ürünlerinin ödemelerini kaçırdığını duyurmasından bir gün sonra Cuma sabahı durduruldu.

Kaisa’nın yönetim kolu Kaisa Prosperity Holdings Ltd., sağlık birimi Kaisa Health Group Holdings Ltd. ve inşaat ekipman sağlayıcısı Kaisa Capital Investment Holdings Ltd.’nin de işlemleri durduruldu. Bu karar için bir sebep gösterilmedi.

Kaisa’nın hisse senetleri ve tahvilleri Perşembe günü, şirketin kredi notu indirimleri ve emlak piyasasındaki zorlu ortam gibi bir dizi olumsuz faktörden dolayı, likidite konusunda daha önce görülmemiş bir baskı ile karşı karşıya olduğunu belirtmesinin ardından sert düştü.

Varlık yönetim ürünlerinin yapılamayan ödemeleri, zor durumdaki emlak devi China Evergrande Group’un vadesi geçmiş benzer ödemeleri için paralarını talep eden yatırımcıların protestolarından yaklaşık iki ay sonra geldi.

Çinli emlak geliştirme şirketleri, hükümetin sektörde borçları azaltmaya yönelik adımlarının ardından yoğunlaşan nakit darlığı ile karşı karşıya bulunuyor.

Bu durum, konut alıcılarının güveninin azalması ile birlikte, konut satışları ve fiyatlarındaki güçlü düşüş ile daha da kötüleşti. Tahvillere gelen satış dalgası, inşaat şirketlerinin vadesi dolan borçlarını tekrar finanse edebilmelerini çok maliyetli hale getiriyor.


Bloomberg Intelligence analisti Andrew Chan, hazırladığı notta, “Kaisa’nın garantili varlık yönetim ürününün ödemesinin yapılamaması, sektördeki krizin daha ağırlaşmasına neden olabilir. Bu durum, yatırımcıların sadece yaklaşan kamu borcu ödemeleri için değil, aynı zamanda fazla bilinmeyen varlık yönetim ürünleri gibi yükümlülükler konusunda da dikkatli olmaları gerektiğini işaret ediyor” dedi.

Kaynak: Bloomberg

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum