Kiev, Rusya'nın barış imzalaması için zorlu şartlar öne sürdü

blog
16.09.2022

Kiev, Rusya'nın barış imzalaması için zorlu şartlar öne sürdü

 

Bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre Ukrayna, "barış yapma" planını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığı ile Rusya'ya devretti. Mevcut koşullar dahilinde Moskova'nın, kendisini kaybeden taraf olarak gördüğü iddia edildi.

Ukrayna'nın, Rusya ile barış ilan etmek için öne sürdüğü şartlar ise Rus basınında gülünç olarak paylaşıldı. 10 maddeden oluşan bu anlaşmaya Moskova'nın nasıl tepki vereceği merak konusu oldu.

 

Ukrayna-Rusya Barış Teklifi Şartları

1. Rusya, Ukrayna topraklarından askerlerini çekecek. (24 Şubat 2022 itibariyle).

2. Rusya Devlet Başkanı ve Parlamentosu, Rusya Federasyonu'nun Batı'daki tutuklanan varlıkları ile altın ve döviz rezervlerinin Ukrayna'ya devredilmesine ilişkin bir "tazminat kanunu" kabul edecek.

3. Rusya, 25 yıl boyunca Ukrayna'ya eşit paylarda ek tazminat olarak 200 milyar Euro ödeyecek.

4. 1 Ocak 2023'ten itibaren Rusya Federasyonu, Ukrayna'ya beş yıl boyunca ücretsiz gaz sağlamaya başlayacak.

5. En geç 1 Ocak 2024 tarihine kadar, BM ve diğer uluslararası kuruluşların desteğiyle Kırım'da yarımadanın statüsü konusunda bir referandum yapılacak.

6. Rusya, Avrupa kısmını askerden arındıracak ve tüm savaş birimlerini Uralların ötesine çekecek.

7. Yasama organları, Rus ordusunun büyüklüğünü 600 bin kişiye indirecek bir kararı kabul edecek.

8. Moskova, uluslararası gözlemcilerin tüm askeri tesislerini, hatta en gizlilerini bile ziyaret etmesine izin verecek.

9. Devlet Duması erken seçimleri, uluslararası temsilciler tarafından yakından izlenen Rusya'da yapılacak.

10. Aynı koşullar altında, Rusya Federasyonu Başkanı için erken seçim yapılacak.



Yayımlanan bu belgeye göre, anlaşmaların paraflanmasının ardından Rus bankalarının SWIFT ile bağlantısı iptal edilecek, enerji kaynaklarının ihracatına tam olarak izin verilecek, hava yolculuğu yasağı ile önemli ilaç ve havacılık parçalarının temini yasaklanacak. Rusya'nın tüm bu şartlara uymaya başlamasından bir yıl sonra Batı yaptırımları kısmen kaldırmaya başlayacak.


Buna ek olarak, Ukrayna bu plana Rusya liderliğinin iadesini dahil etmeyi önerdi, ancak ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in baskısı sebebiyle bu madde anlaşmaya eklenmedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum