KKM'de 10 haftada 400 milyar TL eridi

blog
03.11.2023

KKM'de 10 haftada 400 milyar TL eridi

 

Kur korumalı mevduatlarda (KKM) düşüş ivmesi 27 Ekim haftasında da devam etti. Bu haftayla birlikte son 10 haftada KKM'de düşüş 400 milyar TL'ye ulaştı.

 

Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 27 Ekim haftasında 62,3 milyar TL düşüş kaydetti. Bu dönemde kur korumalı mevduatlarda toplam büyüklük 3 trilyona geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM'de toplam tutar 107 milyar dolar oldu.

Veriler son 10 haftada KKM'de 400 milyar TL'yi varan düşüş kaydedildiğini gösterdi.

KKM'de düşüş ivmesi devam ederken ekonomi yönetiminden KKM'den caydıran önlemler gelmeye de devam ediyor. Son olarak KKM'de zorunlu karşılıkların artırılması kararı alındı.

Buna göre KKM hesaplarında zorunlu karşılık oranını yükseltirken, Döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre 6 aya kadar vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1’er yüzde puan artırıldı. Türk lirası cinsinden tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi. Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla söz konusu kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi de 31 Aralık 2023’ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu adımlarla sistemden 350 milyar TL çekileceğini öngördüklerini belirtti.

 

TCMB Başkanı Erkan: KKM'den çıkış konusunda aceleci değiliz

TCMB Başkanı Erkan, yılın son enflasyon raporu sunumunda KKM'ye de değindi.

Erkan, kur Korumalı mevduata ilişkin olarak da “Rezervler artarken KKM bakiyesinde düşüş olması TL mevduata geçiş stratejisinin doğru yolda olduğunu gösteriyor” dedi ve KKM’den çıkış konusunda acele içinde olmadıklarını sözlerine ekledi.

 

Döviz mevduatlarında tüzel kişiler öne çıkıyor

TCMB'nin verilerine göre 27 Ekim haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 101 milyon dolar artışla 175,5 milyar dolar olarak kaydedildi.

Pariteden arındırılmış veri setine göre döviz mevduatları aynı haftada 141 milyon dolar arttı. Döviz mevduatları pariteden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 731 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerde 872 milyon dolar arttı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum