Kosova-Sırbistan Sınırından Sıcak Gelişme

blog
31.07.2022

Kosova- Sırbistan sınırındaki Yeni Pazar bölgesinde çatışmalar yaşanıyor.

 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: "Kosova Ordusu bu gece Sırbistan'a saldırmayı planlıyor."dedi.

Vucic, Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti. Vucic halka sesleniş konuşmasında, "Kosova'daki sırpların durumunu değerlendirirken,"Kosovalı Sırplar daha fazla zulme tahammül etmeyecek" ifadelerini kullandı.

 

Sırplar kendi evlerini koruyacaklar !

 

Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olaak değişmeyeceğini", ancak  Sırplarında kendi evlerini koruyacaklarını dile getirdi.

 

Vucic "Biz barışı arayacağız ama söyleyeyim ki teslim olmayacağız" şeklinde konuştu.


Yaşanan gerilimin sebebi ne ?

Priştina ile Belgrad arasında son günlerde yaşanan krizin sebebi, otomobil plakaları ile tartışmalardı. Kosova hükümeti, yaklaşık bir hafta önce aldığı kararla, Sırbistan'dan ülkeye giren otomobillerin plakaları tanımayacağını ve bu araçlara geçici olarak Kosova plakalarının takılması gerektiğini belirtti.

 

Hükümet aynı zamanda özel eğitimli polislerin Sırpların yoğun olarak yaşadığı Kosova'nın Kuzey bölgesini konuşlandırdı.

 

Belgrad bu tavrı provokasyon olarak nitelendiriyor. Bunun üzerine sınır hattına yakın bölgelerdeki askeri varlığını güçlendirmiş durumda. Kosova'daki NATO gücü söz konusu bölgedeki rutin devriye görevlerini son günlerde sıklaştırdı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum