Kripto kara para aklama kurallarına uymayan ülkelere "Gri Liste" şoku

blog
09.11.2022

Kripto paralar konusunda kara para aklama talimatlarına uymayan ülkeler, kendilerini Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) “gri listesinde” bulabilirler. 

Kripto paralar konusunda kara para aklama talimatlarına uymayan ülkeler, kendilerini Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinde bulabilirler. 

Al Jazeera tarafından 7 Ekim tarihinde yayınlanan rapora göre, kaynaklar, küresel finansal gözlemcinin ülkelerin kripto sağlayıcılarına karşı kara para aklama ve terörle mücadele finansmanı için kurallarını uyguladığından emin olmak adına yıllık kontroller düzenlemeyi planladığını söylüyor

Gri liste, FATF'nin “Artırılmış İzleme Kapsamındaki Ülkeler" olarak varsaydığı ülkeler listesidir. 

FATF, bu listede yer alan ülkelerin stratejik eksikliklerini belirli bir zaman içerisinde gidermeyi taahhüt ettiklerini, bu sebeple de daha fazla takip edilmeye tabi olduğunu belirtti. 

Ayrıca gri liste, FATF’nin Siyah Liste'sinden farklılık gösterir. Gri liste, özellikle kara para aklama konusunda önemli stratejik eksiklikleri olan ülkeleri barındırır. Gri listede bu ülkeler arasında İran ve Kuzey Kore de yer alıyor. 

Şu anda Suriye, Güney Sudan, Haiti ve Uganda da dahil olmak üzere gri listeden 23 ülke bulunuyor. 

Ayrıca kriptonun oldukça popüler olduğu Filipinler ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de bu listede yer alıyor. Ancak FATF’ye göre, bu iki ülkede kara para aklama ve terörle mücadele finansmanı konusundaki eksikliklerini gidermek adına küresel finansal gözlemci ile çalışmak için üst düzey bir siyasi taahhüt verdi. 

Bununla birlikte daha önceleri Pakistan da bu listede yer alıyordu. Ülke, FATF’nin endişelerini gidermek için toplamda 34 eylem gerçekleştirmesinin ardından ismini gri listeden sildirmeyi başardı.  

Al Jazeera tarafından bahsedilen kimliği belirsiz kaynaklardan bir tanesi, kripto ile ilgili kara para aklama talimatlarına uyulmadığı takdirde ülkenin yalnızca FATF’nin gri listesine girmekle kalmayacağını, aynı zamanda o ülkenin genel notunun da düşeceğini kaydetti. 

Cointelegraph, FATF’ye yorum için ulaştı, ancak haberin çeviri yayın saati itibarıyla bir yanıt alamadı.  

Geçtiğimiz nisan ayında kara para aklama gözlemcisi, sanal varlık sağlayıcıları (VASP) da dahil olmak üzere birçok ülkenin terörle mücadele finansmanı ve kara para aklama yönergelerine uymadığını belirtmişti.

FATF talimatları kapsamında, VASP’ların belirli ülkelerde faaliyet göstermek için lisanslı ve kayıtlı olması gerekmektedir. 

FATF geçen mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri, Malta, Cayman Adaları ve Filipinler dahil olmak üzere birçok ülkenin kara para aklama ve terörle mücadele finansmanıyla ilgili stratejik eksiklikleri olduğunu tespit etmişti.

Öte yandan ekim ayında ise, Birleşmiş Milletler (BM) Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Koordinatörü Svetlana Martynova, terörü finanse etme konusunda nakit ve hawala’nın baskın yöntemleri olduğunu söylemişti.  

Ne var ki Martynova, kripto paralar gibi teknolojilerin kötüye kullanılmaları konusunda fırsatlar yaratılması için kullanıldığını da belirtmişti. 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum