Kripto paralardaki düşüşün sebebi ne?

blog
14.12.2021

Kripto para birimleri geçtiğimiz gün gösterdiği fiyat hareketiyle birlikte kırmızıya büründü. 50 bin dolar seviyesini test ettikten sonra hızla düşen Bitcoin resmen çakıldı.

Lider coin Bitcoin’de gerçekleşen satışlar piyasanın geneline yansıdı. Peki büyük düşüşün sebebi ne? 

 

Piyasanın amiral gemisi Bitcoin geçtiğimiz gün 50 bin dolar psikolojik direnç seviyesine ulaştıktan sonra hızlı bir kırılma göstererek 45 bin 670 dolara kadar geri çekildi.

Gün içindeki zirve seviyeyi gördükten sonra 4 bin dolardan fazla düşen Bitcoin, yüzde 9’a yakın değer kaybetti. Lider coinde satışların derinleşmesi piyasayı tamamen etkiledi.

 

ETHEREUM YÜZDE 11 DÜŞTÜ

Altcoinlerin lideri Ethereum geçtiğimiz gün 4 bin 142 dolar seviyesinden 3 bin 671 dolara kadar düşerek yüzde 11’den fazla değer kaybetti.

 

250 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Kripto paraların toplam piyasa değeri ise dün 2.29 trilyon dolar seviyesinden 2.04 trilyon dolara düşerek 250 milyar dolar eridi.

 

PİYASADAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NE?

Bitcoin yeniden 50 bin dolar seviyesinin üzerini görse de burada kalıcılık sağlayamadı. Analistler hisse senedi piyasalarındaki düşüşün ve yaklaşmakta olan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının kripto para birimlerinde satışı tetiklediğini düşünüyor.

 

14-15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Fed toplantısında piyasalar para politikasına ilişkin verilecek mesajları takip edecek.

ABD’de enflasyon kasım ayında 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Fed’in enflasyonla mücadele edebilmek adına şahin bir tutum sergilemesi bekleniyor. Fed’in varlık alım programında azaltımı hızlandıracağı ve faiz artışını erken bir tarihe çekebileceği öngörülüyor.

Delphi Digital’in yakın tarihte yayımladığı raporda Bitcoin’de görülen düzeltme hareketlerinin büyük ölçüde ABD’deki regülasyon endişelerden kaynaklandığı bildirilmişti.

Öte yandan bazı analistler ise piyasadaki fiyat hareketleri için endişe edilmemesi gerektiğini düşünüyor. Analist Rekt Capital bu son düşüşün beklendiğini ve uzun vadede fazla endişe edilecek bir şey olmadığını belirtti. Analiste göre bu fiyat seviyelerinde ani düşüşler olağan dışı bir şey değil.

 

100 BİN DOLAR GÖRÜLÜR MÜ?

Birçok analist Bitcoin’de bu yıl içerisinde 100 bin dolar seviyesinin görülebileceğini hayal olarak nitelendiriyor.

Ancak analistlerin çoğu 2022’de bir rallinin görülebileceğini ve 100 bin dolar seviyesinin muhtemel olduğunu söylüyor.

 

BITCOIN YÜZDE 33 DÜŞTÜ

Ayrıca kısa vadeli fiyat hareketine bakıldığında Bitcoin’de yükselişlerin ivme kazanabilmesi için 50 bin dolar psikolojik direnç seviyesi üzerinde kalıcılığın sağlanması gerekiyor. Lider coin 69 bin dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 33 altında işlem görüyor.

 
 

PİYASA BUGÜN TOPARLANIYOR

Piyasanın amiral gemisi bugün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1.44 oranında primle 47 bin 370 dolardan işlem görüyor. Ethereum yüzde 0.86 oranında yükselişle 3 bin 800 doların üzerinde hareket ediyor.

Bitcoin ve Ethereum’da görülen toparlanma eğilimi piyasanın geneline yansıdı. Kripto paraların toplam piyasa değeri yüzde 1.47 oranında artışla 2.13 trilyon dolar seviyesinde işlem görüyor.

Kaynak: Milliyet

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum