Küresel hisse senetleri Fed faiz artış döngüsünde dirençli kalabilir

blog
23.03.2022

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Fed'in son 4 faiz artırım döneminin 3'ünde gelişmiş ve gelişmekte olan hisse senetleri aylık sırasıyla ortalama yüzde 0.8 ve yüzde 1.5 değer kazandı.

Bu dönemlerde altın fiyatları da yükselirken dolar ve küresel tahvillerde görünüm karışık seyretti.

Yatırımcılar bu ay faiz artışına başlayan Fed'in enflasyonla mücadele amacıyla agresif faiz artışı yapacağına dair endişeli.

MSCI Dünya Endeksi'nde hisse senetleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Fed faiz artışlarının büyümeyi sekteye vuracağı endişeleriyle bu yılın Ocak ve Şubat aylarında yaklaşık yüzde 8 düşerek Mart 2020'den beri en kötü performansı kaydetti.

 

Ancak tarih, hisse senetlerinin geçen yıllarda Fed'in yüksek faiz politikasına büyük oranda direndiğini gösteriyor.

Melbourne'deki K2 Varlık Yönetimi'nde Araştırma Müdürü George Bouboursa "Geçmişe bakıldığında hisse senetlerinin faiz artışı öncesi ve faiz artışı döngüsünün ilk dönemlerinde ralli yaptığı görülüyor. Bu kez güçlü bilanço koşulları, sağlıklı kredi piyasası var, bu da hisse senetleri için destekleyici" değerlendirmesini yaptı.

 

Pozitif görünüm

Hisse senetleri için pozitif görünüm devam edebilir. Ekonomistler ABD büyümesinin 2021'deki yüzde 5.7'den bu sene yüzde 3.5'e gerileyeceğini düşünse de bu oran son faiz artış döngüsünün başladığı 2015'ten beri görülen büyüme ortalamasının üzerinde. Öte yandan gelişen ve gelişmiş ülke piyasalarında hisse başına karlılığın da gelecek yıllarda artması bekleniyor.

Asymmetric Advisors Stratejisti Amit Anvarzadeh Fed'in sıkılaştırmasının ekonomiye yansımasının en az 6 ayı bulduğunu belirtti.

Ancak yatırımcılar reel faizler konusunda temkinli. 1994'teki Fed faiz artış döngüsünde faizlerin enflasyon beklentilerine göre daha hızlı yükseldiği, bu nedenle küresel hisse senetlerinin aylık bazda gerilediği görüldü.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum