Küresel merkez bankaları altın varlıklarını artırdı

blog
04.10.2022

Dünya Altın Konseyi tarafından yayınlanan son verilere göre, küresel merkez bankaları Ağustos ayında da net altın varlıklarını artırdı.

Bu yıl şu ana kadar merkez bankaları altınlarına 300 tonun üzerinde altın ekledi.

Türkiye 

Ağustos ayında en büyük alıcı oldu ve bugüne kadar 2022'de diğer tüm ülkelerden daha fazla altın ekledi. Türkiye, Ağustos ayında yaptığı 8,9 tonluk alımla bugüne kadar altın rezervlerini 84 ton artırdı. Türkiye şu anda merkez bankası ile hazine varlıkları arasında 478 ton altın tutuyor ve bu 2020 ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek seviye.

Özbekistan 

Ağustos ayında rezervlerine önceki beş ay ile kabaca aynı miktarda 8.7 ton ekledi. Bu da ilk çeyrekte 25 tona yakın satış yaparak yıla başlamasına rağmen ytd net alımlarını 19 tonun üzerine çıkarıyor. Altın rezervleri, Özbek'in toplam rezervlerinin %60'ından biraz fazlasını oluşturmaktadır.

Kazakistan

Temmuz ayında dikkat çeken tek satıcı olan Kazakistan , Ağustos ayında 2 ton altın aldı. Toplam Kazak altın rezervleri, yıl başından bu yana neredeyse 28 ton düşüşle 375 ton seviyesinde bulunuyor. Özbekistan ve Kazakistan gibi yerli üretimden alım yapan bankaların alım ve satım arasında geçiş yapması nadir değildir.

Meksika ve Sırbistan, Ağustos ayında 0,1 tonluk küçük alımlar yaptı.

Katar

Rezervlerine eklenen 14,8 tonluk ilave ile Temmuz ayında en büyük altın alıcısı oldu. Katar Merkez Bankası tarafından yayınlanan ön veriler, Ağustos ayında altın rezervlerine bir ilavenin daha olduğunu gösteriyor, ancak veriler IMF IFS veritabanı dışında rapor edilmedi. WGC, Katar satın alımını IMF resmi rakamları bildirene kadar verilerinden çıkarma kararı aldığını söyledi.

Hindistan'ın Ağustos ayında altın alımlarındaki eksiklik dikkat çekiciydi. Hindistan aylardır istikrarlı bir şekilde altın satın alıyordu . 

Hindistan şu anda 781 ton altına sahip ve onu dünyanın en büyük dokuzuncu  altın tutan ülkesi olarak sıralıyor . 2017 yılının sonlarında alıma devam ettiğinden bu yana, Hindistan Merkez Bankası 200 tondan fazla altın satın aldı. Ağustos 2020'de, RBI'nin altın rezervlerini önemli ölçüde artırmayı düşündüğüne dair haberler vardı  .

Merkez bankaları yılın ilk yarısında net 270 ton altın alıyor. Bu, 266 tonluk beş yıllık H1 ortalamasına paralel düştü.

Bir Dünya Altın Konseyi raporunda , "Bu, geçen yıl gördüğümüz güçlü alımların bir devamı ve şimdi 2022 için tam yıl merkez bankası talebinin 2021 seviyelerine eşit olmasını bekliyoruz" dedi.

Merkez bankaları 2021'de küresel rezervlere 463 ton altın ekledi. Bu, 2020'ye göre %82 daha yüksekti.

Geçen yıl net altın alımların art arda 12. yılıydı. Bu süre zarfında merkez bankaları net toplam 5.692 ton altın satın aldı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum