Küresel piyasalar beklenenden daha güvercin Fed tutanaklarıyla rahatladı

blog
26.05.2022

Fed tutanakları öncesi, Mayıs toplantısından bu yana piyasalarda resesyon endişelerinin arttığı ve oynaklığın yükseldiği gözlenmişti. Ancak tutanaklardaki ifadelerin korkulandan daha az şahin olması piyasaları rahatlattı.

ABD’de S&P 500 yüzde 0,95, Nasdaq 100 yüzde 1,48 yükselişle kapandıktan sonra ilk işlemlerde sınırlı düzeyde ekside. Asya endekslerinde Fed tutanaklarının iyimserliği, Çin ekonomisine yönelik Başbakan Li’nin açıklamaları ile nötrlenmiş gibi gözüküyor.

Japon Nikkei 225 yüzde 0,03, Hong Kong Hang Seng yüzde 0,13 düşerken, Çin CSI 300 yüzde 0,60 yukarıda. ABD 10 yıllık ile faiz adımlarına daha hassas olan 2 yıllık tahvil getirileri yükseldi.

10 yıllık ABD tahvil getirisi yüzde 2,75, 2 yıllık tahvil getirisi de yüzde 2,5’e çıktı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.232 seviyesinde yatay.

 

Fed tutanakları

ABD Merkez Bankası Fed’in yetkilileri bu ayın başında gerçekleştirdikleri Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında Haziran ve Temmuz aylarındaki toplantılarda da 50’şer baz puan faiz artırmaları gerektiği ve başlarda atılan sıkı adımların yılın kalan kısmında merkez bankasına esneklik kazandıracağı konusunda anlaşma sağladılar.

3-4 Mayıs tarihli FOMC toplantısının akşam yayımlanan tutanaklarında, tüm üyelerin fiyat istikrarını yeniden sağlama konusunda “güçlü bağlılık ve kararlılık” sahibi olduğu vurgulanırken, faiz artırımları devam ederken finansal koşulları da dikkate alacakları belirtildi.

“Katılımcıların çoğu, önümüzdeki birkaç toplantıda hedef aralıkta 50 baz puanlık artışın uygun olacağına karar verdi” denilen tutanaklarda, bilanço küçültme sürecine yönelik ise “Bilanço küçültme riskleri konusunda, çok sayıda katılımcı finansal piyasa koşulları üzerinde beklenmeyen etkilerin oluşma potansiyelini not etti” denildi.

Bank of America Corp. Küresel Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ethan Harris, “Fed’in bir yavaşlama riskini alması gerektiğini düşünüyorum. Asıl soru daha sonra gelecek: Ekonomi hız kesmeye başladığında sıkılaşmada hız mı kesecekler, yoksa ara mı verecekler?” dedi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum