Küresel piyasalar Çin ve Bostic ile nefes aldı

blog
03.03.2023

Global merkez bankalarından gelen sıkılaşma sinyallerine rağmen Çin toparlanması ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in “Fed’in yaz aylarında faizleri sabit tutabileceği” açıklaması risk iştahını artırdı.

ABD’de S&P 500 endeksi yüzde 0,8 ile iki haftayı aşkın sürenin en hızlı günlük yükselişini kaydetti.

Sabah saatlerinde Amerikan hisse vadelileri hafif düşüyor. Asya ise Tokyo ve Hong Kong Borsaları öncülüğünde yükseliyor.

Sıkılaşma mesajları etkisini daha çok tahvil piyasasında gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi perşembe günü altı baz puan yükselişle yüzde 4,06’ya çıktı. Getiri bu sabah yüzde 4,05 seviyesinden işlem görüyor. Japon 10 yıllık getirisi ise Japonya Merkez Bankası’nın yüzde 0,5 tavanına yaklaştı.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.251 puanda.

 

Bitcoin ABD kripto ödeme ağı Silvergate’in sıkıntıya girmesi sebebiyle yüzde 6’ya kadar düşüş yaşadı ve 22 bin 330 dolardan işlem gördü.

Waller ve Bostic’ten politika mesajları

Perşembe akşamı açıklama yapan iki Fed üyesi, beklenenden yüksek gelen enflasyona ilişkin verilerin ardından, faizlerin önceki dönemde beklenenden daha yüksek bir seviyeye çıkarılmasının gerekeceğini vurguladı.

Fed üyesi Christopher Waller Ocak ayında yüksek gelen istihdam ve enflasyon verilerinin düşüş sergilemesi durumunda Fed’in birkaç faiz artışıyla birlikte nihai faizi yüzde 5,1-yüzde 5,4 aralığına yükseltmesini destekleyebileceğini belirtti.

Waller verilerin yüksek gelmeye devam etmesi durumunda faizleri daha da artırmaları gerektiğini savundu.

Waller’dan önce konuşan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise Mart'ta hâlâ 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini duyurdu ve yaz aylarında faizde duruş pozisyonunda olabileceklerini dile getirdi.

Bostic buna karşın ekonominin aşırı ısındığına dair verilerin gelmeye devam etmesi durumunda faizleri daha fazla artırmak durumunda kalacaklarını bildirdi.

Fed üyeleri 21-22 Mart’ta toplanmadan önce Şubat ayına ait istihdam ve enflasyon verilerini görecek. Üyeler bu toplantıda ekonomik görünüm ve faiz patikasına ilişkin tahminlerini de güncelleyecek.

Gelecek hafta Fed Başkanı Jerome Powell yarı yıl sunumunu gerçekleştirmek üzere ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’de konuşma yapacak.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum