Küresel piyasalar Fed üyelerinin açıklamalarıyla moral buldu

blog
02.02.2022

Hisse senetleri piyasaları başta Google olmak üzere güçlü şirket bilançoları ve Fed üyelerinden 50 baz puanlık faiz artışını dışlayan açıklamalarla yükseliyor.

Asya Pasifik’te Ay takvimi yılbaşı tatili sebebiyle az sayıda piyasa açık kalmaya devam ederken Japon Topix ve Avustralya S&P/ASX 200 yükselişlere öncülük ediyor. Nasdaq 100 vadelileri Google etkisiyle yüzde 1 prim kaydederken S&P 500 vadelileri de yükseliyor.

Nasdaq Salı gününü yüzde 0,8, S&P 500 ise yüzde 0,7 artıda kapamıştı.

Bloomberg Dolar Endeksi hafif ekside seyrederken kaybını üçüncü güne taşıyor. Gelişen ülke para birimleri dolara karşı ılımlı hareketler sergiliyor.

ABD 10 yıllık getirileri Fed üyelerinin açıklamaları sonrası yüzde 1,79’da dengede.

OPEC+ toplantısı yaklaşırken ABD ham petrolü varil fiyatı 88 dolar ile yedi yıllık zirvesine yakın.

 

Fed cephesinde 50 baz puanlık artış tartışması

Fed üyeleri tek seferde 50 baz puanlık faiz artışına karşı görüş bildirmeye devam ediyor.

Şimdiye kadar kamuya açık konuşan altı Fed üyesinden hiçbiri mart ayında 50 baz puan artışı desteklemedi.

Aralarından en agresif sıkılaştırma döngüsünü savunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard bu yıl 25’er baz puanlık beş faiz artışının kötü olmayabileceğini dile getirirken 50 baz puanlık faiz artışının Fed’e yardım edeceğini düşünmediğini söyledi.

Bu yıl dört faiz artışından yana olduğunu belirten Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, martta 25 baz puanlık faiz artışını destekleyeceğini söyledi. Harker daha sert bir sıkılaşmanın veriye bağlı olacağını vurguladı.

ABD’de enflasyonun 40 yılın zirvesine çıkması sonrası Fed Başkanı Jerome Powell, Mart toplantısında faiz artışlarına başlanabileceğini söylemiş, 50 baz puanlık faiz artışı seçeneğini ise masadan kaldırmamıştı. Fed üyelerinin en son aralık ayında yayımlanan son tahminlerinde 2022 için üç faiz artışı öngörülmüştü. Bu tahminler mart toplantısı ile birlikte güncellenecek.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum