ABD’de Cuma günü açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından piyasalarda Fed’in bu yıl beş çeyrek puan üzeri faiz artışına gidebileceği fiyatlanmaya başladı. Bu gelişmenin etkisiyle ABD vadeli endeksleri yeni haftanın ilk işlem gününde düşerken, tahvil getirileri geçen haftaki yüksek seviyelerini koruyor.
Asya Borsaları da geçen hafta boyunca yeni yıl nedeniyle işleme kapalı olan Çin endekslerindeki ralli dışında genel olarak ekside.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen hafta 14 baz puana yakın yükseldikten sonra yüzde 1,90’ın üzerinde. ABD 2 yıllık tahvil getirisi de haftalık bazda 15 baz puan artarak yüzde 1,31’e çıktı.
Çin Merkez Bankası dolar/yuan sabitlemesini 6,3580 ile Bloomberg anketindeki 6,3328 tahmininden 252 pips daha yüksek seviyede belirledi. Bu 2018’den bu yana en yüksek sabitleme-beklenti farkına işaret etti. Bloomberg Dolar Endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 1,22 düştükten sonra bu sabah yatay.
Avrupa'da şahin sesler yükseliyor
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, Euro Bölgesi’nde faiz oranının dördüncü çeyrekte yükseltilebileceğini öngördü.
AMB’nin geçen haftaki toplantısında daha şahin bir duruş benimsemesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Knot, sıkılaşmanın genellikle 25 baz puanlık artışlarla gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Şu anda bundan daha farklı bir adım beklemek için bir sebebim yok” ifadelerini kullandı.
Pazar günü Buitenhof’a röportaj veren Knot, ikinci faiz artırımının ise 2023 yılının bahar aylarında gerçekleşebileceğini öngördü. AMB’nin geçen haftaki toplantısının ardından Avrupa’da birçok ülkede negatif bölgede seyreden tahvil getirileri yıllar sonra ilk kez sıfır seviyesinin üzerine çıkmıştı.
Bunun üzerine ING’nin Kıdemli Faiz Stratejisti Antoine Bouvet, “Negatif tahvil getirileri döneminin sonuna yaklaşılıyor” değerlendirmesini yaptı. JPMorgan Chase & Co. ekonomistlerine göre de nisan ayına kadar dünyanın gayrisafi milli hasılasının yarısından fazlasını üreten ülkeler faiz artırmış olacak. Ekonomistler, bu yılın sonunda küresel ortalama faiz oranının yaklaşık yüzde 2, yani yaklaşık olarak pandemi öncesi seviyede olmasını bekliyorlar. Bu da, 1990’lı yıllardan bu yana en büyük küresel para politikası sıkılaştırmasına işaret ediyor. Merkez bankaları sadece faiz artırmayıp, ayrıca tahvil alım programlarını da azaltıyor ve sonlandırıyor. Bloomberg Economics G-7 ülkelerinin bilanço büyüklüklerinin yıl ortasında tepe yapacağını öngörüyor.kaynak:bloomberg