Küresel piyasalar için Fed tutanaklarından korkulan mesajlar çıkmadı

blog
23.02.2023

Wall Street endeksleri Çarşamba akşamı açıklanan Fed tutanaklarının ardından günü karışık bir tablo ile tamamladı. S&P 500 yüzde 0,16 düşerken, endeksin aralıksız 4 günlük kaybı yüzde 4’e yaklaştı. Nasdaq 100 ise 3 günde yüzde 5’e yakın düştükten sonra dün yüzde 0,05 yükselişle kapanmayı başardı.

Bu sabah itibarıyla vadeli piyasalar yukarı yönlü açılışlara işaret ediyor. İki gün boyunca yüzde 0,6’ya yakın değer kazanan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,23 ekside ve Çarşamba günkü kazançlarını neredeyse tamamen geri vermiş durumda.

ABD’de 2 yıllık tahvil getirisi 3 baz puan, 10 yılllık tahvil getirisi 4 baz puan düşüş kaydetti. Bugün Japonya’da piyasalar İmparator’un doğum günü resmi tatili nedeniyle işleme kapalı.

Asya’daki diğer endeksler Wall Street vadelilerindeki olumlu havanın etkisinde.

Fed tutanaklarında 25 baz puan mesajı

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artışlarının hızını 25 baz puana düşürdüğü 31 Ocak-1 Şubat tarihli Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının Çarşamba akşamı yayımlanan tutanakları, banka yetkililerinin enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artışına gitmekten yana olduklarını ortaya koydu.

Tutanaklarda, “Katılımcılar, gelen veriler, enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürekli bir düşüş yolunda olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı bir politika duruşunun sürdürülmesi gerektiğini ve bunun biraz zaman alabileceğini değerlendirdiler” denildi. Bununla birlikte tutanaklar, “neredeyse tüm” Fed yetkililerinin söz konusu toplantıda faizleri 25 baz puan artırmanın uygun olduğunu değerlendirdiğini, “az sayda” üyenin ise 50 baz puanlık bir adımdan yana görüş bildirdiğini gösterdi.

Bank of America Securities ABD Ekonomisi Direktörü Michael Gapen tutanaklara ilişkin değerlendirmesinde, “ABD ekonomisi muhtemelen 2022 yılından Fed yetkililerinin öngördüğünden daha güçlü bir istihdam piyasası ivmesi ve enflasyon riskiyle çıktı. Genele yayılan bir dezenflasyon görmemiz gerekiyor ve bunu son açıklanan verilerde görmedik” dedi.

Gapen, Fed’in faizleri yüzde 5,25-yüzde 5,5 bandında kadar çıkaracağını öngördü. Bu, Fed yetkililerinin aralık ayında duyurduğu yüzde 5,1’lik medyan beklentisinin üzerinde. Tutanakların yayımlanmasının ardından Fed swapları, neredeyse kesin bir şekilde, gelecek üç FOMC toplantısında 25’er baz puanlık faiz artışına gidileceğini ve faizlerin yüzde 5,4’e yakın bir noktada tepe yapacağını fiyatlamaya başladı.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum