Küresel piyasalar yeni haftaya iştahlı başladı

blog
31.01.2022

Hızlı Fed faiz artışının ayak sesleri ve Çin’deki yavaşlamaya rağmen Asya Pasifik hisseleri haftaya alımlarla başlıyor. Başta Çin olmak üzere Ay takvimi nedeniyle bazı piyasaların kapalı olduğu Asya’da MSCI Asya Endeksi yükselişini ikinci işlem gününe taşıyor. Kısa seansın uygulanacağı Hong Kong Hang Seng teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliyor.

Vadeli piyasalarda da cuma günü hisse senetlerindeki pozitif dalga sürüyor. Cuma gününü yüzde 3,2 yükselişle kapatan Nasdaq 100 vadelileri bu sabah da artıda işlem görüyor, Euro Stoxx 50 vadelileri de yüzde 1,1 yükseliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrediyor. Petrol fiyatları Ukrayna krizi ve artan taleple haftaya artıda başlıyor. ABD ham petrolü mart vadeli kontratı yüzde 1,2 ile 88 dolara yakın alıcı bulurken Brent mart kontratı aynı oranda yükselişle 91,1 dolardan işlem görüyor.

 

Bu hafta AMB, BOE ve Brezilya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. İngiltere ve Brezilya’dan sıkılaştırma adımları bekleniyor.

 

ABD ile Rusya arasında Ukrayna tansiyonu sürüyor

Pentagon’a göre Rusya Ukrayna sınırındaki asker sayısını artırmaya devam ederken ABD Senatosu olası bir işgalin gerçekleşmemesi durumunda bile Rusya’ya yaptırım içeren yasanın geçmesinde sona yaklaştı.

CNN’e konuşan Senatör Bob Menendez Rusya’ya siber saldırı şüphesi nedeniyle hemen uygulanacak yaptırımlar içeren yasada en ağır yaptırımların Ukrayna’ya girilmesi sonrası uygulanacağını bildirdi. Biden yönetiminden bakanlar bu hafta senatörleri Ukrayna konusunda bilgilendiren bir dizi brifing vermeyi planlıyor. Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna’daki durum ele alınacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ise bu hafta İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesi bekleniyor.kaynak:Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum