Küresel piyasalara Amazon morali

blog
04.02.2022

Amazon’un açıkladığı dördüncü çeyrek bilançosu, teknoloji hisselerine yönelik dönem dönem hissedilen endişeleri en azından şimdilik ortadan kaldırırken, bu sabah ABD vadeli endeksleri yükseliyor.

Perşembe günü yüzde 2,44 düşen S&P 500 ile yüzde 4,22 kayıpla günü tamamlayan Nasdaq 100 endeksi vadelileri artıda. Teknoloji endeksi Nasdaq’ta Perşembe günü yaşanan günlük düşüş 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Asya endeksleri de Çinli teknoloji hisselerinin desteklediği Hong Kong Hang Seng endeksi öncülüğünde değer kazanıyor. Japon Nikkei sınırlı yükselirken, tatilden dönen Hang Seng tırmanışla olumlu ayrışıyor. Çin Borsası Yeni Ay Yılı nedeniyle bugün de işleme kapalı.

Bununla birlikte Fed’in ardından AMB ve İngiltere Merkez Bankası’nın da giderek şahinleştiğinin ortaya çıkması tahvillere satış getirdi. Japonya 5 yıllık tahvil getirisi 2016’dan bu yana ilk kez yüzde 0’a yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi son iki günde 7 baz puan yükselişle yüzde 1,84’ün üzerine çıktı.

 

Euro/Dolar dün yüzde 1’in üzerindeki yükselişinin ardından bu sabah 1,1460 seviyesinde işlem görüyor. Bloomberg Dolar Endeksi düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Nisan 2021’den bu yana en uzun düşüş serisine ilerliyor. Ham petrolün varil fiyatı 2014’ten bu yana ilk kez aştığı 90 doların üzerinde seyrediyor.

 

Meta'nın kaçırdığı iştahı Amazon geri getirdi

Amazon.com Perşembe günü açıkladığı bilanço ile dördüncü çeyrek satış gelirlerinin yüzde 9,4 artışla 137,4 milyar dolara yükseldiğini duyurdu.

Şirketin satış geliri, 2021’nin tamamında ise yüzde 22 artışla 469,8 milyar dolara ulaştı.

Hisse başına kâr 27,75 dolar oldu. Kardaki yükselişte, şirketin Kasım ayında halka açılan Rivian Automotive Inc. yatırımının vergi öncesi getirisi etkili oldu.

Analistler satış gelirinin 137,8 milyar dolar, hisse başına karın da 3,77 dolar seviyesinde açıklanmasını bekliyordu.

E-ticaret devinin kârı da, bulut bilişim bölümünün yardımıyla beklentileri aştı ve yatırımcılar şirketin Prime abonelik hizmeti fiyatını 2018’den bu yana ilk kez artırarak 20 dolar yükselişle 139 dolara çıkarmasını olumlu değerlendirdi.

Amazon hisseleri vadeli işlemlerde yüzde 19’a kadar yükseliş kaydetti.

Böylece Amazon - teknoloji bilançolarının çok yoğun olduğu bu hafta - Apple Inc., Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. gibi güçlü bir bilanço açıklanmış oldu. Ancak Facebook uygulamasında abone sayısının düştüğünü duyuran Meta hisseleri benzeri görülmemiş bir şekilde perşembe günü yüzde 26 düştü ve şirketin piyasa değerinden 251,3 milyar dolar silindi. Bu, herhangi bir ABD şirketinin hisse değerinde bir günde yaşanan en büyük düşüş oldu. kaynak:Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum