Küresel piyasalarda Çin morali

blog
26.04.2022

Küresel Borsalar bu sabah Çin Merkez Bankası’nın ekonomiye destek verme sözüyle yükseliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi aralıksız üç işlem gününü kayıpla tamamladıktan sonra yeni işlem gününde artıya geçti.

Çin CSI 300 ve Hong Kong Hang Seng yüzde 1'i aşan artış kaydetti. Özellikle de Çin teknoloji hisseleri, aşırı satım bölgesine gerilemelerinin ardından dip alımları ile toparlanıyor. Pazartesi günü bir aydan uzun sürenin en düşük seviyesine inen Hang Seng Teknoloji Endeksi bir ara yüzde 6’ya yakın yükseliş kaydetti.

ABD vadeli endeksleri fazla değişim göstermezken, Avrupa vadeli endeksleri yüzde 1'den fazla artıyor. Dolar düşerken, ABD tahvil getirileri yükseldi. Dün 8 baz puana yakın düşen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah 3 baz puan artışla yüzde 2,85’in üzerinde. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,16 düşüşle 1.227 seviyesinde.

 

Çin’den destek vaadi

Çin Merkez Bankası (PBOC), zayıf büyüme görünümü ile Kovid kısıtlamalarına yönelik endişeler nedeniyle yatırımcıları rahatlatmak için ekonomiye destekleri artırma sözü verdi.

PBOC’den yapılan açıklamada, Çin Merkez Bankası, “özellikle pandemiden sert şekilde etkilenen sektörler ve küçük işletmeler için ihtiyatlı para politikasının reel ekonomiye desteğini artıracak” denildi. Banka, finansal piyasaların sağlıklı ve istikrarlı gelişimini destekleyeceğini ve iyi bir parasal ve finansal ortam sağlayacağını söyledi. PBOC, likiditeyi makul ölçüde bol tutacağını yineledi. Bu açıklama, PBOC’nin yuanda yaşanan kayıpları sınırlamak için dün Döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını 1 yüzde puan düşürmesinin ardından geldi.

NatWest Group Plc. Çin Ekonomisti Liu Peiqian, açıklamanın ardından politika gevşemesinin daha küçük şirketleri ve Kovid-19’dan daha fazla etkilenen sektörleri kapsayacak şekilde, hedefli olmaya devam etmesini beklediğini belirtti ve daha kapsamlı desteklerin salgının kontrol altına alınmasının ardından gelebileceğini öngördü.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum