Küresel piyasalarda emtia endişesi sürüyor

blog
08.03.2022

Küresel piyasalarda hammadde ve petrol fiyatları Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde tırmanmaya devam ederken, küresel Borsalar sert düşüşler kaydediyor. Dün S&P 500 endeksi yüzde 2,95 ile 2020’den bu yana en sert günlük düşüşü kaydetti. Nasdaq 100 endeksi yüzde 3,75 geriledi.

ABD endeksleri ilk vadeli işlemlerde gerilemeye devam ediyor. Asya da satıcılı: Japon Nikkei 225 yüzde 1,27, Hong Kong Hang Seng yüzde 0,45, Çin CSI 300 yüzde 1,69 düşüyor. Savaşın etkisi ile petrol $121 doları aşarken, doğalgazdan buğdaya neredeyse tüm fiyatlar rekor kırdı.

Buğday fiyatı açılışta yüzde 5,4 artışla 13,63 dolara çıkarak 2008’deki küresel gıda krizindeki zirvesini yeniledikten sonra sert şekilde geriledi.

Gün içinde 55 bin dolar ile rekor tazeleyen nikel de dünü yüzde 66,3 yükselişle günü 48 bin 78 dolardan tamamladı.

Dün yüzde 0,79 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,79’un üzerine çıktı.

 

Stagflasyon endişeleri sürüyor

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve tahvil getiri eğrilerindeki daralma devam ederken, yüksek enflasyon-düşük büyüme durumuna işaret eden stagflasyon endişeleri de telaffuz edilmeye başlandı. Özellikle de hisse senedi endekslerinin düzeltme yaşadığı bir dönemde. CIBC Private Wealth Management CIO’su David Donabedian, “Büyüme beklentileri aşağı çekilmeli, resesyon beklentileri de yükseltilmeli” dedi.

Bloomberg’e değerlendirmelerde bulunan Donabedian, “Petrol 125 dolara veya üzerine çıkar ve orada 6 ay kalırsa, sırf Rus ithalatına karşı aşırı yüksek hassasiyetleri nedeniyle Avrupa’da bir durgunluk göreceksiniz” ifadelerini kullandı. Stagflasyon endişesi kendisini tahvil piyasasında da hissettiriyor. ABD’nin 10 yıllık enflasyona endeksli tahvillerinin getirisi ile aynı vadeli Hazine tahvillerinin getirisi arasındaki farkı ölçen 10 yıllık başabaş oranı 2005’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Öte yandan 2 ve 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getiri farkı da pandemide görülmemiş seviyelere daraldı. Tarihsel örnekler, bu farkın eksiye inmesinin, 2019 yılında olduğu gibi ekonomide daralmaya işaret ettiğini gösteriyor.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum