Küresel piyasalarda Fed'in aralıksız sıkılaşma mesajı nasıl yankılandı?

blog
17.03.2022

Çin’de teknoloji hisselerinin ralliyi yeni güne taşımasıyla birlikte Asya Pasifik hisseleri yükselişlerini sürdürüyor.

MSCI Asya Pasifik endeksi neredeyse yüzde 3 artış kaydetti. Hong Kong Hang Seng yüzde 5,8 artıda işlem görürken Japonya’da yenin zayıf seyretmesinin ihracatçılara olumlu yansımasıyla Nikkei 225 de hızlı yükseldi.

Powell’ın sıkılaşma karşısında ABD ekonomisinin gücüne vurgu yapmasıyla S&P 500 endeksi Çarşamba gününü yüzde 2,2 yükselişle kapamıştı. S&P 500 vadelileri ilk işlemlerde geriledi.

Fed sıkılaşma endişeleri daha çok tahvil piyasasına yansıyor. Resesyon beklentileri düzleşen getiri eğrisi olarak kendini gösterirken Mart 2020’den bu yana ilk kez ABD 5-10 yıl vadeli getiri farkı eksiye döndü.

ABD 10 yıllık getirisi beş baz puan düşüşle yüzde 2,13 seviyesinde bulunuyor. Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrediyor.

 

Fed’den Aralıksız Sıkılaşma Sinyali

Amerikan Merkez Bankası Fed faizleri çeyrek puan artırdı ve bu yılın geri kalanındaki altı toplantı için faiz artışı sinyali verdi. Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyeleri 1’e karşı 8 oyla 25 baz puanlık faiz artırıma kararı aldı. Fed böylece 2018’den bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard oyunu 50 baz puanlık faiz artışından yana kullandı.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Amerikan ekonomisi çok güçlü ve daha sıkı para politikasını kaldırmak için iyi bir konumda” dedi. Gerekirse politikayı daha hızlı sıkılaştırabileceklerini belirten Powell “Enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerinde yukarı yönlü baskının devam etme risklerine karşı dikkatliyiz.” ifadelerini kullandı.

Fed’in ‘noktasal grafik’ adı verilen medyan projeksiyonları 2022 sonunda gösterge faizi yüzde 1,9 civarında öngörüyor. Noktasal grafikte 2023’te faizin yaklaşık yüzde 2,8’e yükselmesi öngörülüyor. Fed, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunun küçülmesine önümüzdeki toplantılarda başlanabileceğini belirtti. Powell, FOMC bu konuda henüz karar almasa da küçülme sürecinin başlaması konusunda mayıs ayındaki toplantıda iyi bir konumda olacaklarını duyurdu.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum