Küresel piyasalarda jeopolitik baskı

blog
15.03.2022

Savaşın hisse senetleri piyasalarına etkisi konusunda yatırımcılar daha kötümser olsa da, Çin’den büyümeye dair gelen güçlü sinyaller Asya’da hisselerin kayıplarını sınırlıyor.

Çin’de yılın ilk iki ayında sanayi üretimi yüzde 7,5 büyürken perakende satışları da yüzde 6,7 büyümeyle yüzde 3’lük beklentiyi aştı.

Hong Kong Hang Seng endeksinde yüzde 6'yı aşan gerileme kaydedildi.

Nasdaq 100, koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana ilk kez ayı piyasası bölgesine yaklaşırken vadeliler kısmi toparlanmaya işaret ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puanlık yükselişle yüzde 2,16’da. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.205 puan seviyesinde.

 

Piyasanın manşetlerinde petroldeki sert düşüş var

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in Kovid bağlantılı karantina önlemleri açıklaması ve Rusya-Ukrayna savaşına diplomatik çözüm çabaları petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırıyor.

Pazartesi günü yüzde 5,1 düşen mayıs vadeli Brent petrol fiyatı bugün de yüzde 4,1 gerileyerek 102,6 dolara indi. ABD tipi ham petrol fiyatı da yüzde 5,8’lik düşüş ardından yüzde 4,1 gerileyerek 98,8 dolara kadar geri çekildi. ABD tipi ham petrol yaklaşık bir hafta önce ulaştığı 14 yılın zirvesi seviyelerden yüzde 20 gerilemiş durumda. Zirve yükselişinde Rus petrolünün alımına getirilen kısıtlamalar rol oynamıştı.

Australia & New Zealand Banking Group Stratejisti Daniel Hynes’a göre emtia piyasalarındaki havayı manşetler belirlemeye devam ediyor. Hynes “Bu, petrol fiyatlarını baskı altına alıyor. Öte yandan bu durum temel resmi vermekten uzak. Rusya petrolü hala izole edilmiş durumda” değerlendirmesini yaptı.(bloomberg)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum