Piyasalarda yatırımcıların enflasyonun kalıcılaştığı gerçeğiyle yüzleşmesi fiyatlara yansımaya devam ediyor.
ABD’de Cuma günü yayımlanacak ve Fed’in takip ettiği önemli bir enflasyon verisi olan PCE deflatör öncesi politika faizine hassas olan iki yıllık tahvil getirisi yüzde 4,67 ile kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Bir günlük aranın ardından işlemlerin yeniden başlayacağı ABD hisse senetleri piyasalarında vadeliler ekside açılışa işaret ediyor.
Asya’da da düşük risk iştahının etkileri gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,5’e kadar düşüş kaydetti.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Goldman Sachs’ın Çin hisselerinde yaklaşık yüzde 20 yükseliş öngörmesiyle CSI 300 Pazartesi gününü Kasım ayından beri en yüksek seviyede kapamıştı.
Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişle 1.244 puanda.
Çin’den Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk hamlesi
Çin’in en yüksek dışişleri temsilcisi Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı’nda Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk rolü fikri hakkında nabız yokladıktan sonra Moskova’ya kritik bir ziyarette bulunacak.
Wang Yi’nin önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Çin’in planını iletmesi bekleniyor.
Ancak ABD ve Avrupa ülkeleri bu plana şüpheyle yaklaşıyor.
Hatta Blinken daha ileri giderek Çin’i Rusya’ya silah teminini değerlendirmekle suçladı. Balon krizinin yumuşamasına rağmen Münih’teki konferansta ayrılıklarını gideremeyen ABD ve Çin için yeni gerginlik noktası Rusya-Ukrayna savaşı olacak gibi gözüküyor.
Singapur’daki S. Rajaratnam School of International Studies Öğretim Üyesi Raffaello Pantucci, Çin’in planının inandırıcı olması için tarafsız bir arabulucu gibi gözükmesi gerektiğini ancak Çin’in Rusya-Ukrayna savaşında çoktan taraf seçtiğini belirtti.