Küresel piyasalarda manşetlerde teknoloji hisseleri var

blog
19.11.2021

Haftanın son işlem gününde Asya’dan ABD’ye hisse senetleri piyasaları hareketlerinde teknoloji şirketleri belirleyici oluyor.

Çin e-ticaret devi Alibaba’nın 2022 mali yıl gelir öngörüsünü düşürmesi sonucu yüzde 10’un üzerinde gerilemesinin etkisiyle Hong Kong Hang Seng yüzde 1,8 kayıpla olumsuz ayrışıyor. Japon ve Kore Borsalarında ise ılımlı kazançlar izleniyor.

ABD’de ise teknoloji hissseleri öncülüğünde farklı bir tablo yaşanıyor. S&P 500 endeksi yüzde 0,3 yükselişle bu yılı 66. kez rekorla tamamladı. Nasdaq 100 ise yüzde 0,5 yükseldi.

S&P vadelileri yüzde 0,4, Nasdaq 100 vadelileri ise yüzde 0,6 artıda.

Bloomberg Dolar Endeksi dördüncü hafta üst üste artıda kapanmaya hazırlanıyor. Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1176 seviyesinde.

ABD 10 yıllık tahvil faizi bir baz puan yükselişle yüzde 1,60’a çıktı. Petrol, Goldman’ın ABD ve Çin rezervlerinin serbest bırakılmasının halihazırda fiyatlandığı yorumu sonrası tekrar toparlanıyor. ABD ham petrolü yüzde 0,6 yükselişle 79,5 dolardan işlem görüyor.

 

Almanya’da yeni kısıtlamalar

Küresel piyasalar bir yandan da Avrupa'da yükselen koronavirüs dalgasını takip ediyor.

Son dönemde yoğun bakım ünitelerindeki yoğunluğu hızla artan Almanya yeni Kovid-19 tedbirleriyle aşılama oranını artırmayı planlıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in perşembe akşamı açıkladığı bir dizi tedbir ile birlikte restoran, bar ve kamuya açık etkinliklere giriş için aşı ya da Kovid-19’u atlatmış olma şartı aranacak. Almanya’da Kovid-19 vaka sayısı perşembe günü 65 bini ilk kez aşarak rekor kırdı.

Yoğun bakımda yatan Kovid-19 hastası sayısı ise mayıs ayı seviyelerine yükseldi. Aşılanmamış kişilere karşı kısıtlamalar Avrupa genelinde de artmaya başlamıştı.

Yunanistan aşılanmamış vatandaşlarına yönelik kısıtlama tedbirini genişletirken Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da yasaklar artırıldı. Aşılanmamış kişilere yönelik en sert tedbirler uygulayan Avusturya’da ise yasaklara uyulması için polis kontrolü yapılıyor. Hollanda ise kısmi karantina uygulamasına devam ediyor.

Kaynak: Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum