Küresel piyasalarda şahin Fed'in yankıları sürüyor

blog
08.04.2022

ABD vadeli endeksleri ile Asya Borsaları St. Louis Fed Başkanı’ndan gelen şahin açıklamalar ve Çin’deki Kovid-19 önlemlerinin etkisi ile karışık seyrediyor.

S&P 500 ve Nasdaq 100 vadelileri fazla değişim göstermedi.

Asya’da ise Japon Nikkei 225 hafif gerilerken; Hong Kong Hang Seng ekside, Çin CSI 300 ise pozitif bölgede yatay. Çin teknoloji hisseleri Tencent Holdings Ltd.’nin online oyun hizmet birimini kapatma kararı almasının ardından düşüyor.

MSCI Dünya Endeksi bugün çok keskin hareketler yaşanmaması halinde haftayı kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

ABD tahvil getirileri karışık, getiri eğrisi ise çarşamba günkü FOMC tutanakları sonrası dik kalmaya devam ediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde işlem görüyor.

Petrol fiyatları ise stratejik rezervlerden milyonlarca varilin serbet bırakılması planları ve Kovid salgını nedeniyle Çin’den gelecek talebin düşeceği beklentisi ile düşüyor.

 

Çin’de Kovid önlemleri

Çin’in Şangay kentinde perşembe günü için 21 bin 222 yeni lokal vaka açıklanırken, yerel yönetimler karantina önlemlerini tüm kenti kapsayacak şekilde genişletti. Ancak 25 milyon nüfuslu
kentte gıda ve sağlık hizmetlerine erişimde güçlük yaşanması, sürecin kötü yönetildiğine yönelik ve süresiz kapanma kararına tepkileri artırıyor.

Kovid’e karşı sıfır tolerans politikası çerçevesinde Şangay’da spor salonları, stadyumlar ve kongre
merkezleri izolasyon merkezlerine dönüştürülüyor. Çin’in finans merkezi olan Şangay’da, ne kadar ağır geçtiğine bakılmaksızın koronavirüs pozitif olanlar ve temaslı oldukları herkes karantinaya alınıyor.

Dünyanın en büyüğü olan bu izolasyon merkezlerine on binlerce yatak ekleniyor. Çin yönetimi sıfır
vaka politikasının ülkede hayatların kurtarılması ve ekonominin işlemeye devam etmesi için gerekli olduğunu savunuyor.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum