Küresel piyasalarda 'şahin Fed' rüzgarı

blog
06.04.2022

Fed’in daha şahin bir ton belirlemesiyle küresel piyasalardan hisselerden tahvillere geniş çaplı bir satış dalgası yaşandı. MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1’in üzerinde düşerken Japon Nikkei ve Hong Kong Hang Seng düşüşlere öncülük etti.

ABD Borsaları da Brainard’ın açıklamaları sonrası sert gerilemiş S&P 500 yüzde 1,3, Nasdaq ise yüzde 2,3 kayıp yaşamıştı. ABD hisse vadelileri sabah saatlerinde hafif gerilerken Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0,2 düşüyor. ABD tahvillerine gelen satışla birlikte 10 yıllık getirisi yüzde 2,60’ı geçerek 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya ve Yeni Zelanda tahvillerinde satış dalgası görülüyor. Avustralya 10 yıllık getirisi dokuz baz puan yükselerek yüzde 2,95’e çıktı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükseldi. Rusya’ya ek yaptırımların ufukta gözükmesiyle yükselen petrol fiyatları bugün sakin bir seyir izliyor.

 

Brainard'dan şahin mesajlar

Amerikan merkez bankası Fed’in yükselen enflasyon karşısında faiz artırımlarını hızlandırıp hızlandırmayacağı tartışılırken Fed’in başkan yardımcısı olmayı bekleyen üyesi Lael Brainard’dan şahin açıklamalar geldi.

Brainard Fed’in 9 trilyon dolarlık bilançosunu geçmiş dönemlere göre hızla küçültüleceğini açıkladı. Brainard’a göre bilanço küçültmeleri Fed üyelerinin tahminlerinde ortaya konan faiz projeksiyonu çerçevesinde planlanan sıkılaşmaya katkı verecek. Brainard, Fed yorumcuları tarafından güvercin bir üye olarak görülüyordu.

Daha şahin kanattaki Kansas City Fed Başkanı Esther George da sıkılaşmanın dozunun artırılabileceği görüşünde. George bilanço tartışmalarının yanısıra 50 baz puanlık faiz artışının da seçenek olarak görüşülmesi gerektiğini söyledi. Fed 2-3 Mayıs’ta faizi belirlemek ve bilançoyu görüşmek üzere toplanacak. Fed’in mart ayı faiz artışının yapıldığı toplantının tutanakları ise bu akşam 21:00’de açıklanacak.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum