Küresel Piyasalarda Tüm Dikkatler Fed'de

blog
03.11.2021

Amerikan Merkez Bankası Fed bu akşam 21:00’de faiz kararını açıklayacak, Fed Başkanı Jerome Powell 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi politika faiz aralığının %0-%0,25’te bırakılması yönünde. Ancak ekonomistler Fed’in bugün varlık alım azaltımları (tapering) konusunda açıklama yapmasına kesin gözüyle bakıyor.

Fed’in bu akşamki faiz kararı ile beraber varlık alımlarını azaltacağını açıklaması beklenirken, küresel Borsalar karışık seyrediyor.

Wall Street endekslerinde Salı günü yeni zirveler görüldü: S&P 500 yüzde 0,37, Nasdaq 100 de yüzde 0,42 yükselişle rekordan kapandı.

Bu sabah ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yön bulmakta kararsız görünüyor. Japonya piyasalarının Kültür Günü nedeniyle işleme kapalı olduğu Asya’da ise satış baskısı hakim.

Çin teknoloji hisselerindeki kayıplarla Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 ekside.

Öte yandan Çin Başbakanı Li Keqiang ülkesinde ekonominin yeni aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğunu açıklaması da yönü etkiledi.

Demir cevheri fiyatlarındaki toparlanmanın desteklediği Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi ise yüzde 0,80 yükselişle olumlu ayrışıyor.

Salı günü yüzde 0,20 yükselişle kapanan Bloomberg Dolar Endeksi, bugünkü Fed açıklamaları öncesi yatay seyrediyor.

Avustralya Merkez Bankası’nın dünkü kararıyla yüzde 0,1’lik tahvil getiri hedefini kaldırması ve faiz artırımları konusunda sabırlı davranacağını açıklamasının ardından küresel tahvil piyasalarında kısa vadeli getirilerde düşüş yaşandı. ABD’de de 2 yıllık tahvil getirisi dün 5 baz puana yakın düşüş kaydetti.

 

Fed'in açıklamalarında faiz artırım sinyali aranacak

Kısa vadeli tahvil faizlerindeki düşüş, yatırımcıların merkez bankalarının yükselen enflasyona nasıl yanıt vereceğini anlamaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşiyor. Robertson Stephens Wealth Management Başekonomisti Jeanette Garretty, “Büyük soru faiz artırımlarının ne zaman başlayacağına dair sinyal verip vermeyecekleri olacak. Bence bu yönde bir mesaj vermekten kaçınacaklar” dedi.

Petrol fiyatları yarınki OPEC+ toplantısı öncesinde, Amerikan Petrol Enstitüsü’nin ABD ham petrol stoklarının geçen hafta attığını açıklaması sonrası düşüyor.

Ham petrolün varili yeniden 84 doların altına indi.

Kaynak: Bloomberg

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum