Küresel piyasaların gözü kulağı Tayvan'da

blog
03.08.2022

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin tarihi ziyareti sonrası henüz piyasa aktörlerinin korktuğu senaryoların gerçekleşmemesi üzerine Asya-Pasifik’te hisse senetleri yükseldi.

Hong Kong Hang Seng yükselişlere öncülük ederken Japon Nikkei de artıda.

Salı günü gerileyen Amerikan hisselerinde vadeliler hafif toparlanma sinyali veriyor. Bloomberg Dolar Endeksi Fed üyelerinin şahin açıklamasına rağmen yüzde 0,2 geriliyor.

Petrol de OPEC+ toplantısı öncesi düşüşte. Brent 100 dolar civarında işlem görüyor. Ons altın yüzde 0,5 yükselirken Bitcoin kayıp yaşıyor.

Tarihi ziyaret

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 25 yıl sonra Tayvan’ı ziyaret eden ilk üst düzey Amerikalı siyasetçi oldu.

 

Pelosi, Tayvan lideri Tsai Ing-wenile yaptığı görüşme sonrası Washington’ın Tayvan’ı yüzüstü bırakmayacağını belirterek Tayvan’ın “demokrasi savunması için saf tuttuğunu” söyledi.

Ziyarete sert tepki gösteren Çin, Pelosi’nin uçağının Tayvan’a inmesinin ardından 4-6 Ağustos’ta Tayvan etrafında son yılların en kapsamlı askeri tatbikatını yapacağını açıkladı. Çin ayrıca Tayvan’ın doğu sahillerinde füze testi yapacağını da duyurdu.

ABD’deki elçisini de çağıran Çin, Tayvan’a ticaretinde de kısıtlamalara gitti, ancak Joe Biden-Şi Jinping görüşmesine ilişkin henüz bir iptal duyurmadı. Ziyaretin ekonomik sonuçları da oluyor.

Daha önce Tesla ve Ford için batarya tedarik etmek üzere Kuzey Amerika’da yatırım yapacağını açıklayan Çin merkezli şirket CATL yatırım planını ertelediğini duyurdu.

Haber üzerine Tesla hisseleri kazançlarını sildi, Ford hisseleri ise geriledi. Birkaç hafta içinde yatırımın yerini duyurması beklenen CATL ekim ayına kadar harekete geçmeyecek.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum