Küresel tahvillerde rekor düşüş

blog
23.03.2022

Aralarında Fed'in de olduğu küresel merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için para politikasını sıkılaştırma hedefine ilerlerken küresel tahvillerde rekor düşüş kaydedildi.

Bloomberg'in küresel tahvil endeksi 2021'deki zirve seviyesinden yüzde 11 düştü. Bu, 1990'dan bu yana endekste görülen en sert düşüş oldu. 2008 finansal krizi döneminde endeks yüzde 10,8 gerilemişti.

UBP'den Norman Villamin yüksek oynaklığın, jeopolitik ve ekonomik cephedeki gelişmeler dolayısıyla bir süre daha etkili olacağını, yatırımcıların tahvillerin niteliğine odaklanıp kısa vadeli pozisyonlarda kalacağını söyledi.

Fed 2018'den bu yana ilk kez faiz artışına giderken Fed Başkanı Jerome Powell da son konuşmasında 50 baz puan gibi daha şahin bir faiz artışına açık kapı bırakmıştı.

 

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın mayıs ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, gerekmesi halinde faizleri 50 baz puan artırabileceğini söyledi.

National Association for Business Economics (NABE) tarafından düzenlenen konferansta “Fiyat İstikrarını Yeniden Sağlamak” başlıklı bir konuşma yapan Powell, “Bir veya birden fazla toplantıda federal fonlama oranını 25 baz puanın üzerinde artırarak daha agresif hareket etmenin uygun olduğuna karar verirsek, bunu yaparız” diye konuştu.

Moderatörün Mayıs ayında yarım puanlık bir faiz artırımının mümkün olup olmadığını sorması üzerine de Powell, “Bizi engelleyecek ne var? Hiçbir şey: Yönetici Özeti” ifadelerini kullandı. Bu yönde bir kararın henüz verilmediğini vurgulayan Powell, açıklanan verilerin gerektirmesi halinde bu yönde bir adımın ihtimal dahilinde olduğuna işaret etti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum