Lagarde'dan kademeli politika mesajı

blog
08.02.2022

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot’un, dördüncü çeyrekte faiz artırımı olabileceği yönündeki açıklamalarının ardından, AMB Başkanı Christine Lagarde para politikasında gerçekleştirilecek her türlü değişikliğin “kademeli” olacağını belirtti.

Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu’na hitap eden Lagarde, AMB’nin “veri odaklı” hareket etmeye devam etmesinin, ekonominin koronavirüs pandemisi etkilerinden toparlanmaya başladığı dönemde çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

AMB yetkililerinin esnekliklerini korumaları gerektiğini ifade eden Lagarde, “Gelen verileri yakından izleyecek ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini dikkatle değerlendireceğiz” diye konuştu.

 

Lagarde, daha şahin bir söylem kullanmıştı

Euro Bölgesi’nde enflasyon oranının geçen ay yüzde 5,1 ile yüzde 2 seviyesindeki hedefin iki katını aşmasının ardından, AMB Başkanı geçen haftaki faiz toplantısında tonunu şahinleştirmiş ve daha önceki toplantılarda kullandığı “Bu yıl faiz artışı gözükmüyor” ifadesini bu kez kullanmamıştı.

Lagarde’ın Pazartesi günkü açıklamaları sonrası, İtalyan tahvil faizlerinin Alman tahvil faizlerine göre primi - piyasalar için önemli bir risk göstergesi - 1 baz puan yükselişle 155 baz puana çıktı.

ING Ekonomisti Carsten Brzeski, Lagarde’ın açıklamaları “varlık alımlarının sonunun dar tahvil getirisi marjlarıyla nasıl birleştirileceği gibi bazı açık sorular” bıraksa da, AMB Başkanı’nın bugünkü görevinin “şahin cinini tekrar şişeye sokmak” olduğunun açık olduğunu belirtti. Brzeski, “Normalleşme sıkılaşma anlamına gelmiyor” diye ekledi.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum