Lagarde'dan 'kısıtlayıcı faiz oranı' açıklaması

blog
04.11.2022

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde enflasyonun yapışkan olması durumunda daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Lagarde Estonya'da yaptığı konuşmada enflasyonun daha kalıcı hale gelmesi durumunda beklemeyeceklerini belirterek "Enflasyonun hedefimize ulaşacağına emin olana kadar ek aksiyonlar almamız gerekir." değerlendirmesini yaptı.

AMB yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla son 3 ayda 200 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

Henüz görevlerinin tamamlanmadığını kaydeden Lagarde "yüksek enflasyonun kemikleşmesine izin vermemeliyiz. Orta vadeli hedefimize dönmesi için gereken önlemleri almak konusunda kararlıyız" açıklamasını yaptı.

Yine bugün konuşan AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise enflasyonun uzun bir süre daha hedefin üzerinde kalacağını ve bunun da ücret-fiyat spirali riskini artıracağını söyledi. Guindos "Hedefin üzerinde kaldıkça ikincil etkilere dair riskler de artıyor. Faizlerin daha fazla yükselmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Euro Bölgesi'nde enflasyonun geçen ay yüzde 10,7'ye yükselmesi faizlerin 3. kez 75 baz puanlık faiz artış ihtimalini de gündeme getirdi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum