Lane: AMB’nin gevşemesi için enflasyonda daha fazla veriye ihtiyaç var

blog
09.02.2024

AMB Başekonomist Philip Lane, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gevşeyebilmesi için enflasyonun hedefledikleri orana düştüğü konusunda daha fazla güvenceye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 

AMB Başekonomisti Philip Lane, Brookings Enstitüsü'nde Avrupa'daki ücret göstergesi, enflasyonla mücadele ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Lane, ekonomik verilerin yakın vadede enflasyondaki düşüş sürecinin gerçekte beklenenden daha hızlı ilerleyebileceğini gösterdiğini söyledi. Bunun olumlu bir gelişme olarak görülebileceğini kaydeden Lane, ancak enflasyonun hızlı düşmesinin 2025 ve sonrasında enflasyonist baskılara yol açabileceğini ve görünümü karmaşıklaştırabileceğini belirtti.

Lane, dördüncü ve ilk çeyreğe ait pek çok önemli verinin hala eksik olmasına rağmen ücret göstergelerinin artık ücret artışında hafif bir yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi.

AMB, 25 Ocak’taki toplantısında beklentilere paralel olarak mevduat faizini yüzde 4,00 seviyesinde korumuştu. Karar metninde, bilançonun küçültülmesi konusunda AMB'nin Aralık 2023'te açıkladığı plana sadık kalacağı vurgulanmıştı. Öte yandan Toplantı sonrası açıklamada bulunan AMB Başkanı Christine Lagarde, "Faiz indirimi tartışmaları için erken. İndirim zamanı için söylediklerimin arkasındayım" ifadelerini kullanmıştı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum