Lavrov: Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inanıyorum

blog
03.03.2022
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını belirterek Moskova'nın bu ülkeyle görüşmelerindeki koşullarının ‘çok küçük olduklarını’ ifade etti.
 
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat ve Kiev yönetimiyle yürütülen müzakere sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
 

'Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inanıyorum'

Lavrov, "Rusya-Ukrayna temsilcilerinin bir araya geleceği ikinci tur görüşmeler bugün gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.
Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını kaydeden Lavrov, Moskova'nın bu ülkeyle görüşmelerindeki koşullarının 'oldukça küçük olduklarını' belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı, "Batı, Rusya’yı duyuyor, fakat dinlemiyor" diye konuştu.

 

'Rusya'nın güvenliği için neyin gerektiğini Batı belirleyemez'

"Rusya’nın güvenliği için neyin gerektiğini Batı belirleyemez" vurgusunu yapan Lavrov, "Rusya, Ukrayna topraklarından kendisine doğrudan saldırı düzenlenmesi tehdidinin bulunmasına izin veremez" dedi.
Lavrov, "ABD, Napolyon ve Hitler’in bir zamanlar yaptığı gibi Avrupa’yı kontrolü altına almış, kendine tabi bırakmış durumda" değerlendirmesini yaptı.

 

'Provokasyonlara izin vermeyeceğiz'

Batılı liderlerin 'nükleer savaş' ihtimali hakkındaki açıklamalarına değinen Lavrov, şöyle devam etti: "Batı’nın, elinde nükleer silah bulundurduğunu dile getirmesi bir şeylere işaret ediyor. Nükleer savaş, Rusya’dakilerin değil, Batı’dakilerin akıllarından geçirdiği bir şey."
Rusya Dışişleri Bakanı, "Rusya, dengesini kaybetmesine neden olabilecek provokasyonlara izin vermeyecek" diye ekledi.
 
Diğer yandan Ukrayna’da Rus askerlerinin Harkov'a saldırdığı iddiasının gerçek dışı olduğunu kaydeden Lavrov, "Harkov'da Rusya askeri yok, fakat Harkov’dan ayrılmak isteyen yabancılara tren garında nasıl davrandıklarını gördük. Bu öğrencileri Rusya’ya kabul etmeye hazırız" bilgisini paylaştı.
Daha önce Harkov garında siyah öğrencilerin bindikleri trenden güç kullanılarak indirildiklerine dair görüntüler yayınlanmıştı.
 
 
Lavrov, "Bize karşı gerçek bir savaş başlatacaklarsa, bu planları yapanların bu savaşın sonuçlarını önceden düşünmesi gerekir" ifadesini kullandı.
Rus bakan, "Minsk Anlaşmalarını 8 sene boyunca harcayıp ziyan etmek ve bu konudaki sessizlik, Batı’nın diplomatik zaferlerinden biri değil. Ukrayna’daki durumla ilgili olarak diplomatik bir fiyaskodan söz etmiyoruz, sorgulanması gereken, Batı’nın diplomatik yetenekleri. Rusya, Ukrayna’daki özel askeri operasyonunu sonuna kadar götürecek. Ukrayna’nın militarizmden arındırılması görevi sonuna kadar götürülecek" yorumunu yaptı.
 
Lavrov, "Rusya ordusunun Ukrayna’da kayıpları olduğu doğru, fakat olanlara dışarıdan bakanlar, ‘işlerin, Rusya’nın planladığı gibi gitmediğine’ dair değerlendirme yapacak durumda değiller" diye konuştu.
 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum