Lokanta ve otellerde rekor enflasyon

blog
03.02.2023

Ocak ayında Türkiye'de enflasyon beklentilerin üzerinde çıkarken lokanta ve oteller grubunda rekor enflasyon kaydedildi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, lokanta ve oteller grubunda Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 12,73 arttı. Böylelikle 2003 yılına kadar giden endeks setinde en yüksek aylık lokanta ve oteller enflasyonu kaydedildi.Yıllık bazda ise lokanta ve oteller grubunda yüzde 75,13'lük artış görüldü.Lokanta ve oteller grubunda görülen artış, aylık enflasyonu da yaklaşık olarak ikiye katladı. TÜİK verilerine göre aylık enflasyon yüzde 6,65 oldu.Lokanta ve oteller grubundaki enflasyon gıda enflasyonunu da ikiye katladı. Ocak ayında aylık gıda enflasyonu da yüzde 6,62 olarak kaydedildi.

 


Sektöre fiyat sabitleme çağrısı yapılmıştı

Ocak ayında sektöre fiyat sabitleme çağrısı yapılmıştı. Bloomberg HT yayınına katılan TÜRES Başkanı fiyat sabitleme çağrısı yaptıklarını ve sektörün önemli kısmının da buna uyduğunu söylemişti.


24 Ocak'ta katıldığı yayında Bingöl şu ifadeleri kullanmıştı: Pandemide çok sıkıntılı bir dönem geçirdik. Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biriydik. Pandemi sonrasında insanların harcama parametreleri değişti. Biz hiç tahmin etmediğimiz şekilde iş yapmaya başladık. Yüksek enflasyonla beraber temel mal ve gıdalarda ciddi artış oldu. İnsanların da çok yoğun teveccühüyle beraber büyük bir uçurum oldu. Çok lüks segmentteki lokanta ve kafeler ve alt segment kaldı, orta kesim maalesef azaldı.

Tabii turizmi de dikkate almak lazım. Fiyatlar çok ama çok yükseldi. Üst segment lokantalarda yer bulunmuyor, çok iyi iş yapılıyor oralarda. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati bir çağrı yaptı. Önce marketler fiyat sabitlemeye gitti. Sonra Dolmabahçe'de ekonomi paketini açıklarken tüm sektörlerden fiyat sabitlemesi desteğini bekliyorum. Biz de buna karşılıksız kalamazdık. Sayın Bakanımız aynı zamanda derneğimizin Yüksek İstişare Kurulu üyesi. Biz de bu kampanyayı başlattık. Biz şunu öncelemeye başladık. İnsanlar yüksek fiyatlar dolayısıyla lokantalara gelmemeye başladı. Sosyal medyada sürekli gündem bu. Biz de sabit fiyat çağrısı yaptık. Sektörün büyük bölümü de -çok şaşıracaksınız ama- buna uydu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum