Merkez Bankası faizi sabit tuttu

blog
20.01.2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit bıraktı.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 14 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi.

Ankete katılan sadece bir kurum 50 baz puan ile Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 13,50 seviyesine çekeceğini öngörmüştü.

Yabancı kurumlar da benzer beklentiyi paylaşmıştı.

Societe Generale TCMB’nin Ocak ayında faizleri yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmasını beklerken, Unicredit de Merkez Bankası’nın Türk lirasındaki değer kaybını yeniden tetikleyecek bir karardan kaçınacağını ve politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutacağını tahmin etmişti.

Bank of America da TCMB’nin ilk çeyrek sonuna kadar politika faizini sabit tutmasını beklediğini açıklamıştı.

 

Erdoğan ve Nebati'den faiz yorumları

Merkez Bankası'nın faiz kararından önce ekonomi yönetiminden faiz mesajları gelmeye devam etmişti.

Arnavutluk ziyareti sonrasında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur ve faizin kademeli olarak düşeceği mesajını vermişti.

Faizlerde düşüşün başladığını söyleyen Erdoğan, "Bir ara biliyorsunuz 12’ye falan geldi, hatta daha aşağıya da geldi. Sonra tekrar bir çıkış yaşandı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek" diye konuşmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, enflasyonun Ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söylemiş, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında” demişti.

Bakan Nebati, Merkez Bankası’nın ilk çeyrekte gevşemenin etkisini izleme kararını desteklerken de “Merkez Bankası’nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, Ocak, Şubat ve Mart ayını şöyle bir görmemiz lazım.” değerlendirmesini yapmıştı.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum