Moody's: Çevresel riskler kaynaklı borçlar 4 trilyon doları aştı

blog
29.11.2023

Moody's tarafından yayımlanan rapora göre; risk altındaki borçlar 2015'teki 2 trilyon dolar seviyesine kıyasla iki kattan fazla arttı.

 

Moody's Investors Service'e göre, çevresel risklere daha fazla maruz kalan borç miktarı on yıldan kısa bir süre içinde iki kattan fazla artarak 4 trilyon doların üzerine çıktı.

Salı günü yayımlanan rapora göre, 16 sektör şu anda ‘yüksek veya çok yüksek çevresel kredi riski’ ile karşı karşıya. 2015 senesinde bu riskle karşı karşıya olan sektör sayısı 9 idi. En yüksek riskli sektörlerin başında petrol ve gaz, madencilik ve kimyasallar geliyor. Derecelendirme kuruluşu, iklim değişikliği, atık ve kirlilik de dahil olmak üzere çevresel baskıların 82 trilyon dolarlık borcu oluşturan 90 sektör üzerindeki potansiyel kredi etkisini araştırdı.

Moody’s “Küresel çapta bir çok sektör, artan deniz seviyeleri, kasırgalar, karbon emisyonları, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe yönelik tehditler ve diğer çevresel baskılar nedeniyle borçlarını ödeme yeteneklerinin potansiyel olarak daha büyük risklere maruz kalacağını görecek" diye yazdı.

Rapor, politikacıların, diplomatların, finansörlerin ve iş dünyası liderlerinin küresel ısınmanın gezegen üzerindeki yıkıcı etkilerinin nasıl ele alınacağını tartışmak üzere bir araya geleceği Dubai'deki COP28 iklim değişikliği konferansının başlamasından sadece birkaç gün önce geldi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum