Morgan Stanley’in Türkiye’deki ekim ayı enflasyon verilerinin ardından yayımladığı rapora göre, enflasyon ekimde ikinci ay üst üste beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
"Türkiye ekonomisi: Göründüğünden daha iyi" başlıklı raporda, işlenmemiş gıda fiyatlarının etkisiyle yukarı yönlü bir sürpriz yaşandığı belirtilirken, hizmetler ve temel malların (giyim dışı) ivme kaybetmesiyle birlikte çekirdek enflasyon eğiliminde bir iyileşme gözlemlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu, Ekim 2024'e ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,88 artarken yıllık ise yüzde 48,58'e geriledi.
Manşet enflasyon yüzde 48,3’e geriledi ancak beklentiyi aştı
Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık yüzde 2,9 oranında artış kaydederek Bloomberg beklentisi olan yüzde 2,7 ve Morgan Stanley’in öngördüğü yüzde 2,5’in üzerine çıktı. Manşet enflasyon, yıllık bazda eylül ayındaki yüzde 49,4’ten yüzde 48,3’e gerileyerek Mayıs ayındaki yüzde 75,4’lük zirve seviyesinden 27 puan aşağıda gerçekleşti.
Enflasyon sürprizinin nedeni işlenmemiş gıda fiyatları
Morgan Stanley raporunda, manşet enflasyondaki yukarı yönlü sürprizin işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklandığı vurgulandı. Gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 4,3 oranında artarak, yıllık bazda yüzde 45,3’e yükseldi ve bu artışta taze meyve-sebze fiyatlarındaki yüzde 19,2’lik yükselişin etkili olduğu belirtildi. İşlenmemiş gıda fiyatları aylık bazda yüzde 6,5 artarken işlenmiş gıdadaki artış yüzde 2,2 seviyesinde kaldı.
Giyim fiyatları temel mallar enflasyonunu yukarı çekti
Raporda, giyim ve ayakkabı sektöründeki yüzde 14,6’lık aylık artışla birlikte yeni sezon fiyatlamalarının enflasyonu yukarı çektiği ifade edildi. Giyim enflasyonu, yıl başından bu yana manşet enflasyonun 20 puan altında seyrederken bu fark ekim ayında 7 puana düştü.
Çekirdek enflasyon eğiliminde düşüş gözlemlendi
Morgan Stanley, mevsim etkilerinden arındırılmış üç aylık ortalama çekirdek enflasyon eğilimini yüzde 2,4 olarak tahmin etti. Ekim ayındaki gerilemeye rağmen eğilim, TCMB’nin yılın son çeyreği için rehber niteliğindeki yüzde 1,5 seviyesinin üzerinde kaldı. Morgan Stanley, TCMB’nin yarın açıklayacağı aylık enflasyon raporunda bu göstergelere dikkat çekileceğini belirtti.
Aralık faiz indirimi olasılığı zayıfladı
Ekim ayındaki enflasyon sürprizi, Morgan Stanley’e göre aralık ayında bir faiz indirimi ihtimalini azaltıyor. TCMB’nin ekim ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında veriye dayalı bir yaklaşımı benimseyeceğini açıkladığı hatırlatılan raporda, kasım ve aralık aylarında daha düşük aylık enflasyon oranları beklendiği ifade edildi. Morgan Stanley, yıllık enflasyon tahminini 2024 sonu için yüzde 43,5’ten yüzde 44’e yükseltirken, 2025 sonu için öngördüğü yüzde 25 seviyesini, Ocak 2025’te başlayacak kademeli faiz indirimleri şartıyla koruduğunu belirtti.
TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminine yukarı yönlü revizyon bekleniyor
Raporda, hizmet enflasyonundaki iyileşme ve aylık enflasyon eğilimindeki düşüşe rağmen, TCMB Başkanı Karahan’ın ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyeceği ve yıl sonu için enflasyon tahmininde yukarı yönlü revizyon yapabileceği öngörüldü. Morgan Stanley, TCMB’nin 2024 sonu için tahmini yüzde 42’ye, 2025 sonu için ise yüzde 17-18’e güncelleyebileceğini belirtti.
TCMB'nin 2025 için enflasyondaki beklentisinin orta noktası yüzde 14. Orta Vadeli Program'da ise 2025 için yüzde 17,5 enflasyon beklendiği açıklanmıştı.
TCMB 8 Kasım Cuma günü dördüncü enflasyon raporunu paylaşacak. Analistler yılın son enflasyon raporunda verilerde düzeltme gelebileceği görüşünde.