Morgan ve Goldman'dan farklı  Fed tahminleri

blog
13.11.2023

Morgan Stanley ve Goldman Sachs, Fed'in faiz indirimi tahminlerinde farklı senaryolar ortaya çıkardı.

 

Morgan Stanley ekonomistleri enflasyonun soğuması nedeniyle Fed'in önümüzdeki iki yıl içinde büyük faiz indirimleri yapacağını tahmin ederken, Goldman Sachs analistleri daha az indirim ve daha geç bir başlangıç bekliyor.

ABD'li baş ekonomist Ellen Zentner liderliğindeki Morgan Stanley araştırmacıları Pazar günkü 2024 görünümlerinde, merkez bankasının Haziran 2024'te, ardından Eylül ayında ve dördüncü çeyrekten itibaren her toplantıda 25 baz puanlık artışlarla faiz indirimlerine başlayacağını söyledi. Bunun politika faizini 2025 yılı sonuna kadar yüzde 2,375'e düşüreceğini söylediler.

Bu arada Goldman Sachs, ilk 25 baz puanlık indirimi 2024'ün dördüncü çeyreğinde bekliyor, ardından 2026 ortasına kadar her çeyrekte bir indirim öngörüyor. Goldman Sachs analistleri, toplam 175 baz puanlık bir indirim ile faiz oranının yüzde 3,5-yüzde 3,75 hedefine yerleşeceğini düşünüyor.

Goldman Sachs'ın tahminleri merkez bankasının tahminlerine daha yakın. Politika yapıcıların medyan tahminlerine göre, Eylül ayına ilişkin Fed tahminleri, gelecek yıl için iki çeyrek puanlık faiz indiriminin planlandığını ve 2025'te sona eren politika faizinin yüzde 3,9 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Fed guvernörleri ve bölgesel banka başkanları gelecek ayki toplantıda tahminlerini güncelleyecek.

Morgan Stanley, resesyon olmasa da daha büyük bir genişlemeyi garanti eden daha zayıf bir ekonomi öngörüyor. Fed'in yüzde 4,1'lik tahminiyle karşılaştırıldığında işsizliğin 2025'te yüzde 4,3 ile zirveye çıkmasını bekliyorlar. Morgan Stanley'e göre, büyüme ve enflasyon da yetkililerin öngördüğünden daha yavaş olacak.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum