ABD'de mahkeme Çinli şirkete yaptırımları delmesi nedeniyle uygulanan 5 yıllık denetim süresinin bitmesine karar verdi.
Kararın ardından ZTE'nin hisseleri yüzde 60 civarında yükseldi. ZTE'nin Türkiye'deki girişimi NETAŞ'ın hisseleri de yüzde 10 yükselişle tavan oldu.
ABD’nin İran ve Kuzey Kore’ye karşı uyguladığı yaptırımları delmesi nedeniyle denetim altında bulunan ZTE’nin cezasının bu ay sonunda bitmesi öngörülüyordu fakat şirketin anlaşmalara uymadığına dair iddialar nedeniyle bu karar rafa kaldırılmıştı.
Teksas mahkemelerine yapılan bir başvuruda ZTE’nin vize sahteciliğine karıştığı iddialarının araştırılması istendi. Başvuruyu değerlendiren hakim sahtecilik iddialarını destekleyen yeterli oranda kanıt olduğunu fakat ZTE’nin cezalandırılmasına karşı 2017’den beri kendini şirketin faaliyetlerini denetlemeye adamış ekibin çalışmaları da dahil bir dizi hafifletici sebepler olduğuna karar verdi. Hakim, ZTE tesislerinde ihracatı kontrol tabi ürünlere atıf yaparak kamu kurumlarının idari ya da cezai tüm iddiaları soruşturması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Şirket için yeni bir milat
Amerikan kısıtlamalarının kaldırılması dünyanın en büyük telekomünikasyon pazarında Huawei’nin ardından ikinci olan ve büyümeyi canlandırma konusunda sorunlar yaşayan ZTE için yeni bir milat olma özelliğini taşıyor.
ABD’nin şirkete yaptırımları delmesi nedeniyle Amerikan teknolojisi barındıran ürünlerin ihracını yasaklaması, telekomünikasyon ekipmanları kullanan her şirketin ABD tasarımlarına ihtiyaç duyması nedeniyle firmanın zor dönemler geçirmesine neden olmuştu.
ABD, 2017 yılında şirketin, yönetim kurulunu ve üst yönetimini değiştirmesi, 1 milyar dolar ceza ödemesi ve ABD yetkililerince yıllarca sürecek bir incelemeyi kabul etmesini karşılığında ihracat yasağının kaldırılmasına onay vermişti.
Son görülen davada ABD ZTE’nin Morristown Laboratuvar Direktörü Jianjun Yu’nun Georgia Institute of Technology’den bir profesörle 6 kişiye 1 yıllık J-1 vizesi ayarlanması için çalışması nedeniyle açılmıştı. Anlaşmaya göre Yu üniversitenin öğretim, eğitim ve araştırma yapması için vize verilecek kişileri kendisi belirleyecekti.
FBI’nın sunduğu kapı giriş kayıtlarını barındıran kanıtlara göre bu kişiler üniversitedeki görevleri yerine şirketin New Jersey’deki tesisinden çalıştılar.
ZTE'nin NETAŞ'ta yüzde 48,05'lik hissesi bulunuyor.