Küresel şirket ve fonlar Rusya'ya yönelik yaptırım kararları açıklarken, Norveç Varlık Fonu'nun Çinli spor giyim şirketinden insan hakları ihlalleri dolayısıyla çıkma kararı alması Çin piyasalarını baskıladı.
1,3 trilyon dolarlık Norveç Varlık Fonu, Sincan'daki insan hakları ihlallerini gerekçesiyle riskin arttığını öne sürerek Çinli spor giyim şirketi Li Ning'den çıkma kararı aldı.
Şirketin hisseleri yüzde 11'i aşan düşüş kaydederken, karar uzun vadeli yatırımcıların Çin varlıklarından çıkışına yönelik endişeleri artırdı.
Çin CSI 300 ve Hang Seng endekslerinde haberin etkisiyle yüzde 3'ü aşan düşüş kaydedildi.
Core Pacific Yamaichi Araştırma Müdürü Castor Pang, Norveç Varlık Fonu'nun Li Ning'den çıkma kararı almasının gelecekte Çin ve Hong Kong varlıklarına yönelik yaklaşım açısından endişeler yarattığını belirtti.
ABD Çinli şirketlere Rusya uyarısı yaptı
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına meydan okuyan Çinli şirketlere karşı önlemler alınabileceğini belirtti.
Raimondo, New York Times gazetesine verdiği röportajda, Çinli şirketlerin ABD'nin ihracat düzenlemelerini göz ardı etmeleri halinde ürünlerini üretmek için ihtiyaç duydukları Amerikan ekipmanlarına ve yazılımlarına erişimi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını ifade etti.
Rusya'nın, ABD'nin yaptırımları ve ihracat kontrollerini aşmak için diğer ülkelerle arayış halinde olacağına işaret eden Raimondo, Rusya'ya tedarik sağlamaya devam eden Çinli şirketleri ağır cezalara maruz kalacağı konusunda uyardı.
ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından ülkenin askeri kabiliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu teknolojilere ve diğer öğelere erişimini engelleyecek bir dizi ihracat kısıtlaması getirildiğini duyurmuştu.
Kısıtlamaların Rusya'nın önemli teknolojik girdilere erişimini engelleyeceği ve Rusya'ya ihraç edilmesi planlanan yarı iletkenler, bilgisayarlar, telekomünikasyon ürünleri, bilgi güvenliği ekipmanları, lazerler ve sensörler gibi teknolojileri kapsadığı bildirilmişti.
Söz konusu kısıtlamaların ABD'de üretilen ürünlerin yanı sıra ABD ekipmanı, yazılımı ve planları kullanılarak yapılan yabancı ürünleri de kapsadığı kaydedilmişti.(bloomberg)