OECD'den haftalık büyüme verisi

blog
16.03.2022

Büyüme verisi haftalık olarak ölçülmeye başlandı. Ekonomik aktivitedeki değişimleri daha hızlı ve yakından takip edebilmek için güncel durumu yansıtabilen ve daha sık frekansta açıklanan veriler arasında haftalık büyüme verileri de eklendi.

Bu doğrultuda takip edilen aylık frekansta açıklanan imalat PMI, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve perakende ticaret gibi verilerin yanında günlük bazda açıklanan elektrik tüketimi/üretimi ve ihracat verilerine bu haftana itibaren bir yenisi daha ekleni. Bu haftadan itibaren izlenen veriler arasına OECD tarafından Google Trends verileri kullanılarak hazırlanan, gerçek zamanlı ve yüksek frekanslı bir gösterge olan OECD Haftalık GSYH Göstergesi de eklendi.

 

Arama davranışları inceleniyor

Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin verdiği bilgiye göre, haftalık GSYH Göstergesi, G20, OECD ve OECD ortak ülkelerini kapsayan 46 ekonomideki GSYH büyümesinin gerçek zamanlı tahminlerini yapıyor. Ekonomik faaliyetin çok sayıda yönünü kapsayan Google Trends verilerinin verdiği sinyaller ekonominin haftalık resmini göstermesi açısından makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak bir araya getiriliyor.

Arama davranışıyla ilgili veriler, tüketim, işgücü piyasaları, konut, ipotek, iş hizmetleri, deniz taşımacılığı ve tarım ekipmanları dahil endüstriyel faaliyet ile ayrıca ekonomik duyarlılık ve yoksulluk hakkında sinyal verici bilgi taşıyor. Verilere göre 6 Mart ile başlayan haftada GSYH büyümesi yüzde 6,8 seviyesine yavaşlamış bulunuyor.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum