OECD/Takeuchi: Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece büyümeyi sürdüremezsiniz

blog
08.12.2023

OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yoshiki Takeuchi, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de yüzde 60’ın üzerinde bir enflasyon var. Sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak istiyorsanız enflasyonu kontrol altına almanız gerekiyor. Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece büyümeyi sürdüremezsiniz” ifadelerini kullandı.

 

OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yoshiki Takeuchi, Türkiye’de enflasyon ve büyüme arasındaki ilişki hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Takeuchi, Türkiye’de 2023 yılında gevşeyici para politikalarının uygulandığını belirterek, bu gelişmelerin ekonomik büyümeyi desteklediğini söyledi. 2023’ün başında yaşanan deprem felaketinden dolayı çok fazla kamu harcaması gerçekleştiğini söyleyen Takeuchi, “Kamunun açıkça desteğine ihtiyaç vardı” dedi.

Türkiye’nin OECD’ye üye 38 ülke arasında en hızlı büyüyen 2. ülke konumunda olmasına rağmen, yüksek enflasyon sıralamasında ilk sırada yer almasını değerlendiren Takeuchi, büyümeden ödün verilmeden enflasyonla mücadele edilmesi konusunu şu sözlerle yorumladı:

“Türkiye’de yüzde 60’ın üzerinde bir enflasyon var. Yani sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak istiyorsanız enflasyonu kontrol altına almanız gerekiyor. Burada Merkez Bankası’nın güven verebilmesi için enflasyonu kontrol altına aldığını göstermesi gerekiyor. Bunu yapabilmek için sıkı bir para politikasına sahip olunması gerekiyor. Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarını destekliyorum. Enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece büyümeyi sürdüremezsiniz.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum