OPEC+'da arz kısıtlaması beklentisi arttı

blog
21.11.2023

Petrol, OPEC+'nın bu hafta sonu toplantısında arz kesintilerini derinleştirebileceği dair beklentilerin etkisiyle iki günlük kazancının büyük kısmını elinde tuttu.

 

Küresel gösterge Brent, önceki iki seansta yüzde 6'dan fazla yükseldikten sonra varil başına 82 doların altına gerilerken, ABD ham petrolü 78 doların altındaydı. ABD petrol opsiyonları, pek çok yatırımcının, üretici grubunun fiyatlardaki son düşüşü tersine çevirmek amacıyla üretim kısıntılarını artırmaya hazır olduğuna dair bahse girdiğine işaret ediyor.

OPEC+ toplantısı öncesinde yatırımcılar, Çarşamba günü ham petrol ve ürün stoklarına ilişkin resmi rakamların yanı sıra talep göstergelerinin açıklanmasıyla ABD piyasa koşullarına ilişkin yeni bilgiler edinecek. Ülke çapındaki ham stoklar son dört haftadır genişleyerek Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol bu çeyrekte inişli çıkışlı bir seyir izledi; ilk etapta Hamas ile İsrail arasındaki savaşın patlak vermesiyle sarsıldı. OPEC dışı ham petrol arzının genişlediğine dair göstergeler de fiyatları olumsuz etkiledi; üretimdeki artışlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya dahil müttefikleri tarafından kabul edilen kolektif ve gönüllü kesintilerin etkisini telafi etti.

Aralarında Helima Croft'un da bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri, OPEC+'ya atıfta bulunarak 20 Kasım tarihli bir notta, "Grubun daha derin bir kesinti yapması için bir alan görüyoruz" dedi.

Ortadoğu'da Hamas, Katar ve İsrail ile müzakerelerde bir "ateşkes anlaşmasına" varmaya yakın olduğunu söyledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum