OPEC: Eşsiz bir enerji kaosuna yol açar

blog
15.09.2023

OPEC: Eşsiz bir enerji kaosuna yol açar

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Uluslararası Enerji Ajansı'nın dünyanın artık fosil yakıt çağı için "sonun başlangıcında" olduğu açıklamasına sert tepki göstererek bu öngörülerin küresel çapta birçok ekonomi için benzeri görülmemiş bir enerji kaosuna yol açacağı uyarısında bulundu.

 

Petrol üreticisi grup OPEC Perşembe günü, Uluslararası Enerji Ajası'nın (UEA) kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlara olan talebin on yıl sonundan önce zirveye ulaşacağı tahminini sert bir şekilde eleştirerek böyle bir öngörünün "son derece riskli", "pratik olmayan" ve "ideolojik güdümlü" olduğunun altını çizdi.

Dünyanın önde gelen enerji gözlem kurumu UEA, Salı günü yaptığı açıklamada, dünyanın artık fosil yakıt çağı için “sonun başlangıcında” olduğunu açıklamıştı.

UEA CEO’su Fatih Birol, Financial Times'da yayınlanan köşe yazısında ilk kez kömür, petrol ve gaza olan talebin 2030'dan önce zirveye ulaşacağını, ardından iklim politikalarının yürürlüğe girmesiyle fosil yakıt tüketiminin düşeceğinin tahmin edildiğini yazmıştı. Değerlendirmesi UEA'nın Ekim ayında yayımlanacak ve sektör için etkili bir raporu olan Dünya Enerji Görünümü'ne dayanıyor.

 

"Öngörülen düşüşler ısınmayı sınırlamaktan oldukça uzak"

Birol, 2030 öngörüsünü "tarihi bir dönüm noktası" olarak niteledi ancak öngörülen düşüşlerin, dünyayı küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama yoluna sokmaya yakın olmaktan oldukça uzak olduğuna dikkat çekti.

Bu sıcaklık eşiği, iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak için büyük bir çoğunluk tarafından kritik eşik olarak kabul ediliyor. Fosil yakıtların kullanımı, iklim değişikliğinde ilan edilen acil durumunun başlıca nedeni olarak gösteriliyor.

Çoğunlukla Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden oluşan çok uluslu bir grup olan OPEC, Perşembe günü UEA Başkanı Birol’un tahminine yönelik itirazlarını özetleyen bir bildiri yayımladı. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum