Suudi Arabistan, Rusya ve bazı OPEC+ üreticileri gönüllü ham petrol arz kesintilerini Haziran ayı sonuna kadar uzattı.
Suudi Arabistan ve Rusya, diğer bazı önemli OPEC+ üreticilerinin yanı sıra gönüllü ham arz kesintilerini ikinci çeyreğin sonuna kadar uzatacak.
Devlete ait Suudi Basın Ajansı Pazar günü, ülkenin Enerji Bakanlığı'ndan resmi bir kaynağa dayandırarak yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik gönüllü ham üretim kesintisini ikinci çeyreğin sonuna kadar uzatacağını söyledi.
Duyuruda, Riyad'ın ham üretiminin haziran ayı sonuna kadar günde yaklaşık 9 milyon varil olacağı belirtildi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rus devlet kurumu Tass tarafından, Rusya'nın Haziran ayı sonuna kadar üretim ve ihracat arzını günde toplam 471.000 varil azaltacağını söyledi. Moskova, ilk çeyrekte arzını günlük 500.000 varilden biraz daha yüksek bir oranda azaltmaya gönüllü olmuştu.
Devlete ait haber ajansları INA ve WAM'dan gelen güncellemelere göre, OPEC'in kilit üreticileri Irak ve BAE, sırasıyla günde 220.000 varil ve günde 163.000 varillik gönüllü üretim kesintilerini ikinci çeyreğin sonuna kadar uzatacak.
Kasım ayında OPEC+ ülkeleri, 2024 yılı sonuna kadar üretimlerini kolektif olarak günde 2 milyon varil azaltma yönünde resmi bir politika izlemişti. Grubun resmi stratejisinden ayrı olarak, Suudi Arabistan ve Rusya da dahil olmak üzere birçok OPEC+ üreticisi gönüllü olarak bu kesintiyi yapacaklarını duyurdu. Bu yılın ilk çeyreğinin sonuna kadar arzlarını günde toplam 2,2 milyon varil azaltacaklar.
Yatırımcılar ve analistler, talepteki mevsimsel durgunluğu ve diğer üreticilerin artan üretimlerini dengelemenin gerekli olduğunu düşünerek OPEC+'nın bu hamlesini büyük ölçüde beklemişlerdi. OPEC Sekreterliği yaptığı açıklamada, son kesintilerin "piyasa koşullarına bağlı olarak kademeli olarak geri getirileceğini" söyledi.
Genişleyen zaman aralıklarının daha sıkı fiziksel koşullara işaret etmesi ve Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıların nakliye maliyetlerini artırması nedeniyle ham petrol bu yıl yavaş ama istikrarlı bir yükseliş kaydetti. Yine de Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair ertelenen beklentiler, OPEC+ dışından gelen güçlü üretim ve Çin'in zayıf talep görünümü kazançları sınırladı.
Ortadoğu'da, Hamas'ın müzakereler için Kahire'ye bir heyet göndermesine rağmen Gazze'deki çatışmaların duraklatılmasına yönelik ilerleme durmuş durumda.